Με τον πιο αργό ρυθμό σε περισσότερο από έναν χρόνο αυξήθηκαν οι τακτικοί μισθοί στη Βρετανία στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, αλλά η επιβράδυνση ήταν λιγότερο ισχυρή από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών καθώς προσπαθεί να μετρήσει πόση πληθωριστική πίεση παραμένει στην οικονομία και αν μπορεί να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008.

Βρετανία: Δουλειά μέχρι τα 71 για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα

Οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 6,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση 6,0% στη μέτρηση των τακτικών κερδών του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Αυτό το τελευταίο ποσοστό αντιπροσώπευε μια επιβράδυνση από την ανάπτυξη 6,7% το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο. Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την αγορά εργασίας.

Τράπεζα της Αγγλίας

Κατά την τελευταία της συνεδρίαση στις αρχές του μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι, μέλη της νομισματικής επιτροπής, διχάστηκαν σε τρεις απόψεις σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και ο διοικητής Αντριου Μπέιλυ ήθελε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει μόνιμα στο στόχο.

Έξι από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 5,25% (υψηλό 15ετίας ) . Ο Τζοναθαν Χάσκελ  και η Κάθριν Μαν επέλεξαν να ψηφίσουν υπέρ μιας αύξησης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Σουάτι Ντίνγκρα ψήφισε υπέρ μιας μείωσης του ίδιου μεγέθους, μεταδίδει το Reuters.

Σηματοδότησε την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 – στις αρχές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης – που διαφορετικοί φορείς χάραξης πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης και της μείωσης των επιτοκίων στην ίδια συνεδρίαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή