Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και εξετάζουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,3%, μετά από άνοδο έως και 15 μονάδων βάσης την Τρίτη. Η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε κατά περίπου 3 μονάδες βάσης στο 4,62%. Την Τρίτη, αυξήθηκε έως και 19 μονάδες βάσης.

Κρυπτονομίσματα: Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που κινήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Ο πληθωρισμός

Οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,3% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο και 3,1% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση των τιμών κατά 0,2% και 2,9%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία προκάλεσαν νέες ανησυχίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες φέτος. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι αναζητούν οικονομικά στοιχεία για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο εύρος στόχου του 2%, προτού λάβουν αποφάσεις για μειώσεις επιτοκίων.

Οι προβλέψεις για την Fed

Οι έμποροι τιμολόγησαν τελευταία με μόλις 8,5% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME, από περίπου 80% πριν από μερικές εβδομάδες.

Με την προσδοκία ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έρχονται νέες ανησυχίες ότι τα αυξημένα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική ύφεση, φόβος που επιμένει στους επενδυτές από τότε που ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed στις αρχές του 2022.

Οι επενδυτές αναζητούν τώρα νέα σχόλια από στελέχη της Fed και δημοσιεύσεις δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για υποδείξεις σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων και την κατάσταση της οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές