Αυξήθηκε το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε σε υψηλό δύο μηνών, αντιστρέφοντας μέρος της δυναμικής στην ανάκαμψη των κατοικιών της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το επιτόκιο για σταθερό στεγαστικό δάνειο 30 ετών αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου στο 6,87%, το υψηλότερο από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association.

ΗΠΑ: Αυξήθηκε το επιτόκιο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα βαρύνει περαιτέρω την αγορά μεταπώλησης που ταλανίζεται από τα χαμηλά αποθέματα, με πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν κλειδώσει χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και δεν διατίθενται να πουλήσουν.

Τι δείχνουν οι δείκτες αιτήσεων του MBA

Ο δείκτης αιτήσεων του MBA για στεγαστικά δάνεια με αγορά κατοικίας υποχώρησε κατά 2,5% στο 149,6, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων. Τον Ιανουάριο, ο δείκτης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, αλλά μειώθηκε σε καθεμία από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, ο συνολικός δείκτης του MBA για αιτήσεις στεγαστικών δανείων, ο οποίος παρακολουθεί τόσο τις αγορές κατοικίας όσο και την αναχρηματοδότηση, υποχώρησε κατά 2,3% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης MBA για αναχρηματοδότηση υποχώρησε 2,1%.

Οι αγοραστές και οι πωλητές κατοικιών αναμένουν μια διαρκή πτώση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν μειωθεί από τις κορυφές τους κοντά στο 8% το φθινόπωρο, αλλά εξακολουθούν να είναι διπλάσια  από τα τέλη του 2021. Η Federal Reserve έχει σηματοδοτήσει την προθυμία να μειώσει τα επιτόκια αυτό έτος, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος.

Το κόστος δανεισμού κινδυνεύει να παραμείνει υψηλό έως ότου σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος που θα φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο της Fed.

Η έρευνα MBA χρησιμοποιεί απαντήσεις από τραπεζίτες στεγαστικών δανείων, εμπορικές τράπεζες και οικονομίες και διεξάγεται εβδομαδιαία από το 1990. Τα δεδομένα καλύπτουν περισσότερο από το 75% όλων των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια λιανικής κατοικίας στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή