Αύξηση σημείωσαν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, καθώς οι δυνητικοί αγοραστές αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής προσιτότητας στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το επιτόκιο για ένα 30ετές, σταθερό δάνειο ανήλθε σε 6,69% από 6,6% την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η Freddie Mac. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από τα τέλη Οκτωβρίου, επαναφέροντας το μέσο επιτόκιο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη

Οι υποφήφιοι αγοραστές κατοικιών έχουν πιεστεί από τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και τις τιμές που έχουν διατηρηθεί υψηλές καθώς παραμένει χαμηλός ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση. Ωστόσο, τα επιτόκια κυμαίνονται περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το υψηλό του Οκτωβρίου, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για την αγορά ενόψει της τυπικά πιο πολυσύχναστης περιόδου της, σύμφωνα με τον Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγο της Freddie Mac.

«Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις αποθεμάτων, αναμένουμε μια πιο πολυσύχναστη εαρινή περίοδο αγοράς κατοικιών από το 2023, με τις τιμές των κατοικιών να συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό”, ανέφερε ο Khater στην ανακοίνωσή του.

Οι επενδυτές σταθμίζουν τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η αγορά ετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στις αρχές του 2024, δεδομένων των προβλέψεων των φορέων χάραξης πολιτικής, αλλά η επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο και οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Αυτά τα πρόσφατα στοιχεία προκάλεσαν μείωση της εμπιστοσύνης της αγοράς όσον αφορά την ετοιμότητα της Fed να εφαρμόσει μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο Jiayi Xu, οικονομολόγος της Realtor.com. «Στην πραγματικότητα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντιμετωπίζει τώρα μια νέα πρόκληση: τον καθορισμό του βέλτιστου χρόνου για τη μετάβαση σε μειώσεις επιτοκίων».

Οι κατασκευαστές κατοικιών έχουν χρησιμοποιήσει κίνητρα, όπως η μείωση του επιτοκίου των ενυπόθηκων δανείων, ως τρόπο προσέλκυσης αγοραστών. Η D.R. Horton Inc. δήλωσε ότι αναμένει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις προσφορές, καθώς οι αγοραστές τεντώνονται με τα επιτόκια και τις τιμές. Η πτώση των ενυπόθηκων επιτοκίων τον Δεκέμβριο βοήθησε επίσης στην τόνωση των πωλήσεων νέων κατοικιών σε όλες τις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8% εκείνο το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή