Μαστίγιο και καρότο περιλαμβάνει η κυβερνητική πολιτική για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας επιφυλάσσει «δύο δώρα και μια ποινή» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αναλόγως με την στάση που θα τηρήσουν απέναντι στην πρόσκληση του ΕΦΚΑ να δηλώσουν την απασχόλησή τους.

Το μαστίγιο

Εντός των επομένων ημερών πρόκειται «να ανοίξει» η πλατφόρμα του ασφαλιστικού ταμείου και θα κληθούν οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν να δηλώσουν την εργασία τους.

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην απαραίτητη ενημέρωση του ταμείου για την εργασία τους, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου που θα αντιστοιχεί με το ποσό 12 κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Το καρότο

Αντιθέτως οι συνταξιούχοι που θα δηλώσουν την απασχόληση τους θα λαμβάνουν στο ακέραιο – χωρίς την περικοπή του 30% – την σύνταξή τους και – αντ’ αυτού – θα καταβάλουν ειδική εισφορά 10% επί του μισθού που λαμβάνου από την εργασία τους.

Το δεύτερο «δώρο» αφορά στην αξιοποίηση του χρόνου που θα διανύσουν ως εργαζόμενοι. Ο χρόνος αυτό θα υπολογισθεί για την περαιτέρω προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξής τους.
Μετά τη διακοπή της απασχόλησης, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, κατόπιν αιτήσεώς του.

Η προσαύξηση της σύνταξης

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.
Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπου καταβάλλεται σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης.
Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η.5.2016 που συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους κατά την έναρξη ισχύος του ν.4387/16.

Υπουργική απόφαση

Τις επόμενες ημέρες, από κοινού με το άνοιγμα της πλατφόρμας θα δοθεί στη δημοσιότητα και η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Η απόφαση θα προβλέπει τη διαδικασία της δήλωσης όπως και τα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν  όπως και το είδος της εργασίας τους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες).

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους.

Αντί του πέναλτι 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα θα καταβάλλουν πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ασφαλιστικών εισφορών επιπλέον πόρο 10% επί των αποδοχών τους, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επιδομάτων εορτών (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων) και αδείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax