Τον κώδωνα του κινδύνου ότι, το σχέδιο της G7 να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ως εγγύηση για την έκδοση χρέους για την Ουκρανία, απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα  στην Ευρώπη, κρούει η Euroclear.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, η Lieve Mostrey, διευθύνουσα σύμβουλος του κεντρικού αποθετηρίου αξιών με έδρα τις Βρυξέλλες, είπε ότι το σχέδιο θα πλησιάσει «αρκετά κοντά σε μια έμμεση κατάσχεση» των περιουσιακών στοιχείων και θα εκθέσει την εταιρεία σε νομικές αξιώσεις.

Η Euroclear κατέχει περίπου 191 δισ. ευρώ που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα, το μεγαλύτερο μέρος των 260 δισ. ευρώ σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Euroclear: Πάνω από 4 δισ. ευρώ στα ταμεία της ΕΕ από τα «παγωμένα» ρωσικά assets

Βελγικός συμβιβασμός

Η Mostrey προειδοποίησε ενάντια σε μια πρόταση που υποβλήθηκε από το Βέλγιο ως συμβιβασμό μεταξύ αφενός της πίεσης από τις ΗΠΑ για κατάσχεση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων και αφετέρου μιας πιο απρόθυμης ευρωπαϊκής στάσης. Ο συμβιβασμός θα προέβλεπε τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για την άντληση χρέους και την υποχρέωση της Ρωσίας να το αποπληρώσει σε μεταγενέστερη ημερομηνία ή, εάν δεν το πράξει, να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία στη συνέχεια.

«Η χρήση περιουσιακών στοιχείων που δεν μας ανήκουν ως εγγύηση είναι πολύ κοντά σε μια έμμεση κατάσχεση ή μια δέσμευση για μελλοντική κατάσχεση, η οποία θα μπορούσε να έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα στις αγορές με μια άμεση κατάσχεση», είπε η Mostrey, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να εκθέσει την Euroclear σε νομικές αξιώσεις επί των περιουσιακών στοιχείων.

«Πιστεύω ότι το συνετό, το λογικό θα επικρατήσει», υποστήριξε. «Όταν φτάνουμε σε μια λογική κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων . . . τότε βλέπεις την εμπιστοσύνη στο σύστημα Euroclear, την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, την εμπιστοσύνη στο ευρώ ως νόμισμα να επηρεάζονται σημαντικά».

Η αμερικανική πρόταση

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την κατάσχεση των κύριων περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία, αλλά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αντιτάχθηκαν, σημειώνοντας ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία έχουν ασυλία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι ίδιοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρώ υποδηλώνοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στοιβαγμένα σε ευρώ ενδέχεται να μην είναι ασφαλή.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ελκυστικότητα του ευρώ και των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών για τους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε η Mostrey.

Τα κέρδη

Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος εμφανίστηκε πιο θετικός στην πρόταση για τη χρήση των κερδών που παράγονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία, θεωρώντας ότι κινούνται λιγότερο επικίνδυνα καθώς η Euroclear δεν καταβάλλει έσοδα από τόκους σε πελάτες και τα κέρδη «ανήκουν νόμιμα στην Euroclear».

Πέρυσι, η Euroclear κέρδισε 4,4 δισ. ευρώ από την επανεπένδυση μετρητών από ληξιπρόθεσμους τίτλους, όπως εξαγορές και πληρωμές κουπονιών, που δεν μπορούσαν να πληρωθούν σε Ρώσους πελάτες.

«Κατανοούμε πολύ καλά ότι αυτά τα έσοδα υπάρχουν μόνο λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν κυρώσεις», είπε η Mostrey. «Είναι ένας συνδυασμός μεγάλων αριθμών και υψηλών επιτοκίων που αποφέρει αυτά τα πρωτοφανή ποσά».

Σημαντικά κέρδη

Η  Mostrey τόνισε ότι ανάλογα με την εξέλιξη των επιτοκίων, η Euroclear θα μπορούσε να κερδίσει παρόμοια ποσά το 2024 καθώς οι ακινητοποιημένοι τίτλοι συνεχίζουν να μετατρέπονται σε μετρητά ή ακόμη και να υπερβαίνουν αυτό το ποσό εάν τα επιτόκια δεν μειωθούν καθόλου.

Η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αφήσει στην άκρη κέρδη δισεκατομμυρίων από τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας — που υπολογίζεται σε σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

«Θα δεχόμασταν ένα τέτοιο μέτρο», επεσήμανε η Mostrey σχετικά με τα σχέδια για κατάσχεση των κερδών.

Πρόσθεσε ότι η Euroclear θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί τα αποσβεσμένα ποσά σε περίπτωση απρόβλεπτων κινδύνων που επισημαίνονται από μια ρυθμιστική αρχή. «Απλώς δεν είναι δυνατόν σήμερα να κάνουμε μια καταφατική δήλωση ότι καλύπτονται όλοι οι πιθανοί μελλοντικοί κίνδυνοι».

Δεκάδες αγωγές

Η Euroclear αντιμετωπίζει ήδη από 50 έως 100 αγωγές στα ρωσικά δικαστήρια για τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, με τον αριθμό των υποθέσεων να είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με τον Mostrey. Η εταιρεία έχει ήδη χάσει ορισμένες υποθέσεις και ενώ έχει καταθέσει προσφυγές, είναι απίθανο το αποτέλεσμα να αλλάξει δεδομένου ότι η Ρωσία θεωρεί τις δυτικές κυρώσεις παράνομες, είπε.

«Τα αποθέματα ασφαλείας που έχουμε είναι σαφώς αρκετά ισχυρά για να προστατευτούμε», πρόσθεσε σχετικά με το κόστος που προκύπτει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή