To ποσό των 4,4 δισ. ευρώ κέρδισε το περασμένο έτος η Euroclear από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι «παγωμένα» στο κεντρικό αποθετήριο τίτλων, εξαιτίας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Ο όμιλος με έδρα τις Βρυξέλλες αποκάλυψε την Πέμπτη ότι τα κέρδη που σχετίζονται με τόκους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπερτετραπλασιάστηκαν από 821 εκατ. ευρώ το 2022 λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη από τόκους της Euroclear εκτινάχθηκαν στα 5,5 δισ. ευρώ το 2023 από 1,17 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματά της, με το μεγαλύτερο μέρος τους να σχετίζεται με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η Euroclear κατέχει περίπου 191 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, δηλαδή την πλειοψηφία των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ «παγωμένων» ρωσικών assets, που δεσμεύτηκαν συνέπεια των δυτικών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους χρήσης των εσόδων που έχει κάνει η Euroclear επανεπενδύοντας τα παγωμένα ταμειακά υπόλοιπα για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα τη Δευτέρα νέους κανόνες που θα ανοίξουν το δρόμο για ένα τέτοιο βήμα, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάργηση των έκτακτων κερδών, κάτι που έχει ήδη κάνει η Euroclear.

Ωστόσο, η νομοθεσία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για τα έσοδα από το 2023, αλλά μόνο για αυτά που θα συγκεντρωθούν μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα 4,4 δισ. ευρώ της Euroclear για το 2023 πιθανότατα δεν θα διατεθούν για την Ουκρανία.

Η Euroclear πλήρωσε ήδη 1,08 δισ. ευρώ σε τακτικό εταιρικό φόρο στο Βέλγιο το 2023, με τα χρήματα να διατίθενται για μέτρα στήριξης των Ουκρανών, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει περαιτέρω νομοθεσία για να δεσμεύσει πραγματικά τα κέρδη που θα παραμεριστούν και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε ένα ταμείο για την Ουκρανία.

Η συζήτηση γύρω από τη χρήση των δεσμευμάνων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και τα απροσδόκητα κέρδη που αποκομίζει η Euroclear από τη διατήρησή τους, κυριαρχεί λόγω τεχνικών και νομικών δυσκολιών.

«Η Euroclear επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση πιθανών νομικών και λειτουργικών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν για την ίδια και τους πελάτες της από την εφαρμογή οποιωνδήποτε προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε στην έκθεσή της η Euroclear.

Ο Ζελένσκι

Η συμφωνία των «27» για μια βοήθεια 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία «αποδεικνύει γι΄άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την άρση του ουγγρικού βέτο στο πακέτο αυτό.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη [και] από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X (πρώην Twitter). Η βοήθεια αυτή “θα ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Ο Ορμπαν

Τη συμφωνία και την άρση του «βέτο» από πλευράς του Βίκτορ Ορμπαν ξεκλείδωσε μια φράση «κλειδί» στο κείμενο των συμπερασμάτων που ζητούσε αναθεώρηση των χρημάτων σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 6 (α) αναφέρεται ότι «στη βάση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης για την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει συζήτηση σε ετήσια βάση με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει πρόταση για αναθεώρηση στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή