Το πρώτο βήμα για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, έκαναν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομόφωνη απόφαση της Δευτέρας – η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες – εντάσσεται στο πλαίσιο της υποστήριξης του μπλοκ προς το Κίεβο ενόψει της δεύτερης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας. Έρχεται επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, όπου οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική στήριξη για την Ουκρανία.

Ευρωπαϊκά σχέδια για τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, από τα 260 δισ. ευρώ των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων που πάγωσαν το 2022 ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας, τα 191 δισ. ευρώ βρίσκονται στο Euroclear του Βελγίου, ένα κεντρικό αποθετήριο χρεογράφων, και δημιουργούν δισεκατομμύρια καθώς οι τίτλοι φτάνουν στη λήξη τους και επανεπενδύονται.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που συνήφθη τη Δευτέρα, προσχέδιο της οποίας αποκαλύπτουν οι FT, τα κέρδη που προκύπτουν από την Euroclear θα καταχωρούνται χωριστά και δεν θα καταβάλλονται ως μερίσματα στους μετόχους έως ότου οι χώρες της ΕΕ αποφασίσουν ομόφωνα να δημιουργήσουν μια «οικονομική συνεισφορά στον προϋπολογισμό [ΕΕ] που θα συγκεντρωθεί από αυτά τα καθαρά κέρδη να υποστηρίξει την Ουκρανία».

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Αυτή η εισφορά θα είναι «σύμφωνη με τις ισχύουσες συμβατικές υποχρεώσεις και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», προστίθεται στο κείμενο. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να γίνει μια τέτοια χωριστή πρόταση. Η πρόταση στοχεύει μόνο σε μελλοντικά κέρδη και δεν θα ισχύει αναδρομικά.

Τα κράτη μέλη θα καθορίσουν επίσης το ποσό που θα μπορούν να κρατήσουν οι κεντρικοί θεματοφύλακες, επιπλέον των ποσών που απαιτούνται για την κάλυψη νομικών και διαχειριστικών δαπανών.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χειρισμό των περιουσιακών στοιχείων τον Δεκέμβριο σταμάτησαν να δεσμεύουν τα κέρδη και να τα μεταφέρουν στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, δεδομένων των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρίσιμων κεφαλαίων ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια και να προκαλέσει αντίποινα από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή