Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς η αγορά προσπαθεί να «χωνέψει» τις αντικρουόμενες προβλέψεις για τη ζήτηση από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Tα futures για το αμερικανικό αργό, τον Μάρτιο, έχασαν 63 σεντς, ή 0,81%,  και υποχώρησαν στα 77,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του Brent Απριλίου υποχώρησαν 75 σεντς, στα 82,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,91%.

Fitch: Γεωπολιτική και εκλογές καταλύτες για τα commodities

Η σημερινή υποχώρηση έρχεται μετά τη χθεσινή άνοδο του αμερικανικού αργού και του Brent, αναιρώντας την αδύναμη πρόβλεψη της παγκόσμιας ζήτησης για το 2024 από τον ΔΟΕ.

Οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν την Πέμπτη, αφότου ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ασκώντας πίεση στο δολάριο. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει μια επιβράδυνση στην οικονομία και αύξηση των ελπίδων ότι η Fed μπορεί σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα επιβραδυνθεί κατά το ήμισυ του ρυθμού του τρέχοντος έτους, στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, σε σύγκριση με 2,3 εκατομμύρια bpd το 2023. Η προσφορά αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση, με την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται κατά 1,7 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τον IEA.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ την Τρίτη προέβλεψε μια πολύ πιο σφιχτή αγορά φέτος, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 2,2 εκατομμύρια bpd, ξεπερνώντας την αύξηση της παραγωγής εκτός του καρτέλ, που την εκτίμησε συνολικά στα 1,2 εκατομμύρια bpd.

«Υπάρχει και υπήρξε ένα χάσμα στις εκτιμήσεις της ζήτησης», έγραψε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.

«Είναι πάντα δύσκολο να προβλέψεις τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά η διαφορά απόψεων στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου για φέτος και τα μεμονωμένα τρίμηνα, ακόμη και για το τρέχον, είναι ξεκάθαρα περίπλοκη», είπε ο Varga.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities