H γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, οι επερχόμενες εκλογές σε πολλές χώρες καθώς και η αυξανόμενη κανονιστική αβεβαιότητα είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι για τα περισσότερα commodities,, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο χαλκός αλλά και ο χρυσός το 2024, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Fitch Ratings.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες εμπορευμάτων της Standard Chartered υποστήριξαν ότι οι αγορές προεξοφλούν σοβαρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους που πιθανόν να οφείλονται στην ασθενή ζήτηση πετρελαίου τον Ιανουάριο.

ΟΠΕΚ: Ο Γενικός Γραμματέας «βλέπει» ισχυρές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης του πετρελαίου

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται εδώ και 130 ημέρες με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ισχυρή διεθνή πίεση να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο, συνέχισε να πιέζει, λέγοντας ότι είναι δυνατή η «ολική νίκη» στη Γάζα εντός μηνών.

Ο Νετανιάχου διέταξε τα στρατεύματά του να προετοιμαστούν για εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις και έχει ορκιστεί να νικήσει τους ένοπλους της Χαμάς που κρύβονται στη Ράφα. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν  τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παρά τις πολλαπλές αντεπιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών ναυτικών δυνάμεων. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρνηθεί να συναλλάσσονται με πλοία που ταξιδεύουν στα ταραγμένα ύδατα, ενώ άλλοι ασφαλιστές πολέμου χρεώνουν στα πλοία που συνδέονται με αμερικανικές, βρετανικές και ισραηλινές εταιρείες έως και 50% επιπλέον σε ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου.

Σούπερ εκλογικό έτος

Όπως επισημαίνει το oilprice.com, το 2024 τρέχον έτος έχει χαρακτηριστεί ως «Σούπερ Εκλογικό Έτος» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, το Μεξικό και την Ινδονησία, μεταξύ άλλων χωρών, να κατευθύνονται στις κάλπες αργότερα μέσα στη χρονιά, παίρνοντας τη σκυτάλη από Ταϊβάν και Μπαγκλαντές που ψήφισαν τον Ιανουάριο.

Καταλυτικής σημασίας αναμένονται οι αμερικανικές εκλογές, καθώς μια νίκη Τραμπ είναι πιθανόν να ανατρέψει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πάντα υπέρ των ορυκτών καυσίμων και ο Τραμπ ως πρόεδρος πιθανότατα θα επιδίωκε να ενισχύσει τον εγχώριο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, να επεκτείνει την ομοσπονδιακή πρόσβαση στη γη και να μειώσει τους φόρους.

Αντίθετα, ο Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή του για τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, περιγράφοντάς τον ως τη «μεγαλύτερη φορολογική αύξηση στην ιστορία» χάρη στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για καθαρή ενέργεια. Ως εκ τούτου, ακόμη και ως πρόεδρος, ο Τραμπ είναι απίθανο να είναι σε θέση να ανακαλέσει το νόμο μονομερώς. Ωστόσο, θα μπορούσε να κάνει την «υλοποίησή του πιο δύσκολη», όπως τόνισε η Shannon Rinehart, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Threadneedle.

Μπάιντεν vs Τραμπ

Μια δεύτερη θητεία Μπάιντεν θα μπορούσε να τον οδηγήσει να διπλασιάσει τις πολιτικές του υπέρ της καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ακόμη βαθύτερο νομοθετικό αδιέξοδο εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον ενός σώματος του Κογκρέσου. Ο Μπάιντεν είναι πιθανό να ακολουθήσει πολιτικές για το κλίμα ακόμη πιο επιθετικά στην τελευταία του θητεία.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Oilprice, σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες, ο τομέας των ορυκτών καυσίμων έχει πράγματι ευδοκιμήσει υπό τον Μπάιντεν με την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και LNG των ΗΠΑ να βρίσκονται σε υψηλά όλων των εποχών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν διπλασιαστεί συλλογικά κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν, ενώ τα αποθέματα καθαρής ενέργειας μειώθηκαν κατά 60%.

Ταύροι εναντίον αρκούδων

Η Fitch Ratings προβλέπει ότι η μεγάλη πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ+ άνω των 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου είναι πιθανό να περιορίσει το ράλι της τιμής του πετρελαίου.

Η Wall Street είναι πραγματικά διχασμένη αναφορικά με τα θεμελιώδη στοιχεία του πετρελαίου.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η HSBC Global Research εξέδωσε μια προοπτική παρόμοια με αυτή της Fitch, προβλέποντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από τον ΟΠΕΚ+ είναι αρκετά μεγάλη ώστε να διατηρήσει τις τιμές του αργού Brent στο εύρος των 75$ το βαρέλι έως 85$ το βαρέλι μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί στα 4,5 εκατομμύρια b/d στα τέλη του 2024, από 4,3 εκατομμύρια b/d στα τέλη του 2023, αρκετή για να μετριάσει τις εκρήξεις των τιμών. Επιπλέον, η HSBC έχει επισημάνει ότι οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ χάνουν το πλεονέκτημά τους κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής από μη μέλη του ΟΠΕΚ, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Standard Chartered αντέδρασε επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επιτρέψουν στο Ιράν να συνεχίσει να αντλεί τόσο πολύ πετρέλαιο λόγω της υποστήριξής του στους αντιδυτικούς μαχητές και επίσης υποστήριξε ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου είναι πιθανότατα κοντά στο ανώτατο όριο, προς το παρόν. Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα επί Μπάιντεν από κάτω από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα επί Τραμπ. Εν τω μεταξύ, η StanChart έχει προβλέψει πολύ μικρή αύξηση της προσφοράς αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ το τρέχον έτος, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί έντονα και μάλιστα θα γίνει αρνητική τον Δεκέμβριο του 2024 από πάνω από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d) τον Δεκέμβριο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities