Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη, αφότου ένας όμιλος βιομηχανίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα και καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 11 σεντς, ή 0,13%, στα 82,66 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αμερικανικό WTI υποχώρησαν 3 σεντς στα 77,84 δολάρια το βαρέλι.

ΟΠΕΚ: Ο Γενικός Γραμματέας «βλέπει» ισχυρές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης του πετρελαίου

«Το ράλι τιμών φρέναρε σύντομα από το υψηλότερο από το αναμενόμενο τύπωμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει χρονικά την έναρξη του του κύκλου μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank, Suvro Sarkar.

«Επιπλέον, οι αυξήσεις αποθεμάτων είναι πιθανό να εκπλήξουν ανοδικά αυτή την εβδομάδα και μια διακοπή λειτουργίας στο διυλιστήριο της BP στο Whiting δεν βοηθά επίσης τα πράγματα από την πλευρά της ζήτησης»

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,52 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά την Τρίτη.

Η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Οι αυξήσεις του αργού πετρελαίου ήταν αρκετά ανοδικές. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από τις μεγάλες μειώσεις των προϊόντων», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία πιθανότατα αντικατοπτρίζουν τις διακοπές λειτουργίας του διυλιστηρίου Whiting των 435.000 βαρελιών την ημέρα.

Τα στοιχεία της API έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 7,23 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν κατά 4,02 εκατομμύρια βαρέλια, καταγράφοντας αμφότερα πολύ μεγαλύτερη πτώση από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Επίσης, τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε υψηλός τον περασμένο μήνα επηρεάζοντας την αγορά.  Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα μεταθέσουν χρονικά την έναρξη μείωσης των επιτοκίων, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Καθώς οι προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων ψαλιδίστηκαν, το δολάριο ανήλθε σε υψηλό τριών μηνών. Ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση για πετρέλαιο μεταξύ των αγοραστών που πληρώνουν σε άλλα νομίσματα.

Οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν ότι οι τιμές είχαν αποδυναμωθεί εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τα επίπεδα προσφοράς από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), παρά τη συνολική ανοδική προοπτική της ζήτησης στη μηνιαία έκθεση του ομίλου την Τρίτη.

“Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου … προκάλεσε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την τήρηση του Οργανισμού στις πρόσφατες περικοπές παραγωγής από τα μέλη του. Μόνο το Κουβέιτ και η Αλγερία έχουν εφαρμόσει το ποσοστό τους στις περικοπές, με την παραγωγή του Ιράκ να είναι πολύ πάνω από τη συμφωνηθείσα ποσόστωση”, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities