Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισαν μια θετική εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, που τροφοδοτήθηκε κυρίως από τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και από τη διόρθωση της Τρίτης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,6%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,50% στις 7.711 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 17.117 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,32% στις 7.768 μονάδες.

Θετικά έκλεισαν και την εβδομάδα οι δείκτες, με τον FTSE 100 να κερδίζει 1,8%, τον DAX να ενισχύεται κατά 1,1% και τον CAC 40 να σημειώνει άνοδο 1,6%.

Σε επίπεδο τίτλων, η τράπεζα NatWest κέρδισε πάνω από 5%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 20% στα κέρδη προ φόρων του 2023, πάνω από τις προσδοκίες, και μια πτώση στο καθαρό περιθώριο επιτοκίου της.

Το γαλλικό… μέτωπο

Θετικά επίσης σήμερα λειτούργησε η δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau ότι «η αρχή της μείωσης των επιτοκίων φέτος φαίνεται να είναι δεδομένη». Ο Villeroy είπε ότι υπάρχουν «διάφοροι λόγοι» για τους οποίους η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιμένει πολύ πριν από την πρώτη της μείωση επιτοκίων. «Δεν είναι θέμα βιασύνης, αλλά η σταδιακή και ρεαλιστική δράση μπορεί να είναι προτιμότερη από το να αποφασίζεις πολύ αργά και μετά να χρειάζεται υπερβολική προσαρμογή», είπε.

Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν αύξηση, βελτιώνοντας το κλίμα μετά τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υψηλότερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Απρίλιο του 2021 και ακολουθεί μια πτώση ρεκόρ τον Δεκέμβριο που έπληξε τους λιανοπωλητές κατά τον βασικό μήνα των εορτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές