Ήπια ανοδικά αλλά με μοιρασμένα πρόσημα έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από μία ανάβαση σε υψηλότερα επίπεδα, αναδιπλώθηκε και πάλι προς την ζώνη των 1.400 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 1.405,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.401,87 μονάδων (-0,12%) και 1.415,00 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 100,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 6,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 3.414,72 μονάδες, ενώ στο +0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.403,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 1.226,08 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε ήπια θετικά την εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 0,31%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,08%.

Νέα υψηλά αλλά και κόπωση

Το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του XA αναπτέρωσε το ηθικό των εμπλεκομένων οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Coca Cola ικανοποίησαν την αγορά δίνοντας παράλληλα και ένα αισιόδοξο τόνο για την συνέχεια της φετινής (και όχι μόνο) χρήσης.

Τα καλά νέα συνεχίστηκαν και στα μερίσματα καθώς οι ανακοινώσεις έδειξαν υψηλότερες μερισματικές διανομές από τις εκτιμήσεις υποστηρίζοντας έτσι το αφήγημα των καλών επιδόσεων με παράλληλη επιβράβευση των μετόχων. Ως τώρα η εικόνα από τις τρεις εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη αλλά και όσες έχουν δώσει στοιχεία τζίρου για το 2023 μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις δεδομένων των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που έχει καταγραφεί.

Παράλληλα το επιτυχημένο ντεμπούτο του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ έχει εντείνει την κινητικότητα των κωδικών για την συμμετοχή τους στην επόμενη μεγάλη Δημόσια Προσφορά που αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ και η οποία προσδιορίζεται για τις αρχές Μαρτίου. Το άνοιγμα και η συμμετοχή νέων κωδικών στις καθημερινές συναλλαγές συμβαδίζει πλέον σαν αριθμητικό μέγεθος με τα πολυετή υψηλά, τάση και συμμετοχή έχουν ευθυγραμμιστεί και ο τζίρος της αγοράς έχει σταθεροποιηθεί για 6η συνεχόμενη εβδομάδα πάνω από το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε σχηματισμό συσσώρευσης σε υψηλά 13 ετών και η δυσκολία μιας δυνατής διαφυγής προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι εμφανής καθώς οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές αποσβένουν εκατέρωθεν τις αναταράξεις. Την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης πήρε βοήθειες από ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Μυτιληναίος, Eurobank και της Alpha Bank, υπάρχει δηλαδή μια μεταφορά ενδιαφέροντος που αντανακλάται στην ισορροπία του Γενικού Δείκτη.

Πέραν του ότι το φαινόμενο αυτό βγάζει «υγεία» αφού το μοτίβο «όλοι πάνω-όλοι κάτω» έχει αλλάξει, δίνει στην ρευστότητα την δυνατότητα παραμονής στην Αγορά αναζητώντας την επόμενη ανοδική ιδέα. Επιπλέον ανακουφίζει την όποια κόπωση αναμενόμενα υπάρχει από το πολύμηνο ράλι καθώς η αγορά από τις 9 Οκτωβρίου και τις 1.105 μονάδες δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη διόρθωση.

Ενδεχομένως η ερχόμενη εβδομάδα να δώσει κάποιες μικρές ανάσες στην ανοδική τάση, το σενάριο μιας τοπικής διορθωτικής κίνησης έχει αποκτήσει προβάδισμα εκτονώνοντας την υπεραγορασμένη εικόνα της αγοράς. Σε αυτό το σενάριο η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες ενώ η συναλλακτική δύναμη θα εξεταστεί ως προς την δυναμική της προκειμένου να διαπιστωθεί το πέρας της διορθωτικής κίνησης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ διόρθωσε με το σημερινό του -2,38%, ενώ οι Σαράντης, Alpha Bank, Aegean και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Jumbo, Πειραιώς, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, Motor Oil, Coca Cola και ΟΠΑΠ κατάφεραν με τα άνω του 1% κέρδη τους να στηρίξουν την αγορά και το θετικό της πρόσημο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Cenergy, Autohellas, Λάμδα, ΟΤΕ και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών