Έντονη νευρικότητα και αρκετές αλλαγές προσήμου εμφάνισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, στη σκιά της νέας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων την οποία έφεραν τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία από το μέτωπο των τιμών παραγωγού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,41% στις 38.614 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,48% στις 5.005 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,82% στις 15.775 μονάδες.

Η εβδομάδα ήταν λίγο δύσκολη για τη Wall Street, με τους τρεις δείκτες να κλείνουν εν τέλει με μικρές διακυμάνσεις, μετά από ένα πραγματικό roller coaster, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αξιολογήσουν προσεκτικά την κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και πότε η Federal Reserve μπορεί να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια. Την Τρίτη, ο Dow σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο έφτασε στο 3,1%, υψηλότερο από το 2,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Η αγορά ανέκαμψε τις επόμενες δύο ημέρες, με τον S&P 500 να κλείνει σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ. Ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών χονδρικής σήμερα, ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι αργότερα μέσα στο έτος προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο, ένας δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού χονδρικής, σημείωσε άνοδο 0,3%, την ώρα που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο μόλις 0,1%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι των προσδοκιών για άνοδο 0,1%.

Μετά και από αυτά τα στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 4,3%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 4,7%, το υψηλότερο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Δεν είναι όλα άσχημα νέα», σχολίασε όμως ο Adam Turnquist, επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της LPL Financial, σχετικά με τα επίπεδα απόδοσης. «Οι προσδοκίες της αγοράς και οι προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve έχουν ευθυγραμμιστεί περισσότερο, μετριάζοντας μια πηγή αστάθειας της αγοράς. Επιπλέον, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα ήταν η κινητήρια δύναμη της αναπροσαρμογής των μειώσεων επιτοκίων από την αγορά, μειώνοντας την πιθανότητα ενός σεναρίου σκληρής προσγείωσης», πρόσθεσε.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της υπηρεσίας παράδοσης φαγητού DoorDash υποχώρησαν πάνω από 9%, ενώ η εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης Trade Desk σημείωσε άνοδο περίπου 19% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εσόδων των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο και πρόσφερε μια αισιόδοξη προοπτική για το πρώτο τρίμηνο. Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών Applied Materials σημείωσαν επίσης άλμα 8% λόγω των θετικών αποτελεσμάτων.

Στα υπόλοιπα μάκρο, οι εκκινήσεις ιδιόκτητων κατοικιών σημείωσαν μηνιαία πτώση 14,8% τον Ιανουάριο και έφτασαν στις 1.331.000. Επίσης, οι οικοδομικές άδειες για ιδιόκτητες κατοικίες μειώθηκαν κατά 1,5% και διαμορφώθηκαν σε 1.470.000 τον Ιανουάριο, αλλά αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street