Ο χαλκός είναι πολύτιμος σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό, τα ηλεκτρονικά, τις τηλεπικοινωνίες και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αυξάνει εκθετικά τη ζήτηση τα τελευταία χρόνια και ωθεί τις μεταλλευτικές εταιρείες να ψάχνουν όλο και περισσότερες πηγές εξόρυξης.

Τώρα, η Ζάμπια κατέχει την λειτουργία του τρίτου μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού στον κόσμο, καθώς μια startup που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα του μετάλλου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Χαλκός: Ποιοι βλέπουν ράλι 75%

Η KoBold Metals που εδρεύει στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να πραγματοποιεί έρευνες για υλικά που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ανακάλυψή στην περιοχή Mingomba ξεπερνά κατά πολύ τις υπάρχουσες επιχειρήσεις στη Χιλή σε ποιότητα χαλκού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένα από τα τρία μεγαλύτερα ορυχεία παγκοσμίως

«Δεν θα είναι απλώς το μεγαλύτερο ορυχείο στη Ζάμπια, αλλά θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος Χακάιντε Χιτσιλέμα. «Ίσως ένα από τα τρία μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι θα παράγει πάνω από 500.000 με 600.000 μετρικούς τόνους, όταν καταστεί πλήρως λειτουργικό.»

Η Escondida στη Χιλή, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, παρήγαγε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους του μετάλλου πέρυσι και το Grasberg, στην Ινδονησία, το επόμενο μεγαλύτερο περίπου 770.000 μετρικούς τόνους το 2022.

Ο πρόεδρος της KoBold, Τζος Γκόλντμαν, συνέκρινε τις δυνατότητες των ορυχείων της Ζάμπιας με αυτές του Kamoa-Kakula, που αναπτύχθηκε από την Ivanhoe Mines Ltd. και την κινεζική Zijin Mining Group ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό το ορυχείο παρήγαγε σχεδόν 400.000 τόνους χαλκού πέρυσι και σε πλήρη δυναμικότητα θα μπορεί να παράγει 620.000 τόνους ετησίως.

Οι μέτοχοι της KoBold

Η KoBold, της οποίας οι μέτοχοι περιλαμβάνουν την Breakthrough Energy Ventures – με την υποστήριξη των Γκέιτς και Μπέζος, καθώς και των T. Rowe Price Group Inc., Bond Capital, Andreesen Horowitz και Equinor ASA, πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες στη Ζάμπια για κάτι περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Μάικλ Μπλούμπερκ, ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου της μητρικής Bloomberg LP του Bloomberg News, είναι επενδυτής στην Breakthrough, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Η συνολική παραγωγή του μετάλλου στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού της Αφρικής έπεσε κάτω από τους 700.000 τόνους πέρυσι. Μια νέα επιχείρηση θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιάσει την παραγωγή και να δώσει ώθηση προς τον στόχο του Χιτσιλέμα για αύξηση της εθνικής παραγωγής σε τρία εκατομμύρια τόνους έως το 2031. Η KoBold, εκτιμά ότι θα κοστίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια η κατασκευή ενός ορυχείου στην Μινγκόμπα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities