Επιστροφή στα .. κέρδη για τον ενεργειακό κολοσσό της EDF. Η εταιρεία δήλωσε ότι επέστρεψε σε ετήσια κέρδη και μείωσε το χρέος της κατά περίπου 10 δισ. ευρώ πέρυσι, χάρη στις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η γαλλική εταιρεία ενέργειας (που επανετέθη υπό κρατικό έλεγχο)  δήλωσε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση 7,9 δισ. ευρώ μετά από φόρους που σχετίζεται με τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιβάρυνση σχετίζεται με τις καθυστερήσεις και την εκτίναξη του κόστους του έργου του αντιδραστήρα στο Σόμερσετ, τον μοναδικό νέο πυρηνικό σταθμό της Βρετανίας.

Πυρηνική ενέργεια: Ανοίγει η όρεξη για νέα έργα – Το μεγάλο στοίχημα του ουρανίου

Η EDF καθόρισε την επιβάρυνση απομείωσης εβδομάδες αφότου παραδέχτηκε ότι το Hinkley Point C θα κοστίσει δισεκατομμύρια λίρες περισσότερο από το αναμενόμενο και θα μπορούσε να καθυστερήσει άλλα τέσσερα χρόνια.

EDF κατέγραψε καθαρά κέρδη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, σε σύγκριση με ζημιά 17,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, όταν χρειάστηκε να κλείσει αρκετούς αντιδραστήρες για επισκευές εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της EDF

Μια καθυστέρηση με υψηλό κόστος

Το καθαρό χρέος στο τέλος του 2023 ήταν 54,4 δισ. ευρώ. Η επιχείρηση κρατικοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και μάχεται ενάντια στο αυξανόμενο κόστος και τις μεγάλες καθυστερήσεις στο Hinkley Point, στο Somerset, όπου κατασκευάζει το πρώτο νέο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, καθώς και με την πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.

Το κόστος του Hinkley Point C έχει επεκταθεί στα 46 δισεκατομμύρια λίρες σε πραγματικούς όρους, από την αρχική εκτίμηση των 18 δισεκατομμυρίων λιρών. Τώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2029. Η EDF είχε πει αρχικά ότι θα τροφοδοτούσε τα βρετανικά σπίτια το 2017.

Η εταιρεία κατηγόρησε μέρος του πρόσθετου κόστους στα μέτρα ασφαλείας που ζήτησε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει μια πολιτική διαμάχη μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το ποια θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος  από τον αναμενόμενο λογαριασμό.

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται από το γεγονός ότι η EDF συμμετέχει επίσης στην ανάπτυξη του Sizewell C, ενός προτεινόμενου πυρηνικού σταθμού στην ακτή του Σάφολκ κοντά στον αντιδραστήρα Sizewell B.

Ο Luc Rémont, 54 ετών, διευθύνων σύμβουλος της EDF, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση και άλλους επενδυτές για να οργανώσουμε τη χρηματοδότηση του έργου Sizewell C».

Χαμηλότερα κέρδη

Control Room σε πυρηνική εγκατάσταση της EDF

Η Centrica, η οποία κατέχει ποσοστό 20% στις βρετανικές πυρηνικές δραστηριότητες της EDF, βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συμβολή της στη χρηματοδότηση του αντιδραστήρα.

Η EDF προειδοποίησε επίσης ότι τα λειτουργικά της κέρδη φέτος θα μειωθούν και ότι δυσκολεύεται να βρει αγοραστές για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συνάψει, λόγω των ασθενέστερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν δραματικά το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όταν η EDF έθεσε εκτός λειτουργίας αρκετούς αντιδραστήρες για να πραγματοποιήσει ελέγχους και επισκευές, αφού σε ορισμένους από αυτούς ανακαλύφθηκαν σημάδια διάβρωσης λόγω καταπόνησης.

Ο τελευταίος αντιδραστήρας που κινδυνεύει από διάβρωση αναμένεται να επισκευαστεί κατά τη διάρκεια της συντήρησης που γίνεται μία φορά ανά δεκαετία και αρχίζει αυτόν τον μήνα, δήλωσε η EDF.

Οι τιμές έχουν μειωθεί από εκείνη την περίοδο και οι προθεσμιακές τιμές είναι κοντά στο λειτουργικό κόστος της EDF, που προειδοποίησε ότι τα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να είναι χαμηλότερα φέτος από ό,τι πέρυσι ως αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή