Η βουή από την κατάρρευση της κινεζικής Evergrande, ενός γίγαντα του τομέα ακινήτων -που οδηγήθηκε στη ρευστοποίηση εξαιτίας χρεών και χιλιάδων αγωγών- φθάνει μέχρι τα ορυχεία της Αυστραλίας , όπως αυτά στην περιοχή Pilbara στη Δυτική Αυστραλία.

Φτάνει ,τουλάχιστον, στα αυτιά των στελεχών των μεγάλων μεταλλευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη βασικών πρώτων υλών όπως ο βρετανο-αυστραλιανός όμιλος  Rio Tinto,  δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης στον κόσμο, μετά την BHP.

Evergrande: Πόσα assets μπορούν να ανακτηθούν από την κατάρρευση

Η Δυτική Αυστραλία είναι η «καρδιά» της εξόρυξης και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Εκεί όπου γίνεται η πρώτη ανάκτηση του πολύτιμου σιδηρομεταλλεύματος, της βασικής πρώτης ύλης για τις κρίσιμες ποσότητες χάλυβα που χρειάζονται στην κατασκευή κτιρίων και τόσο πολύ χρειάζεται κάθε χώρα με οικιστικές ανάγκες αλλά και μια μεγάλη οικονομία όπως αυτή της Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση η πτώση της κινεζικής Evergrande κάτω από το βάρος των χρεών, συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων, έχει σημαντικό αντίκτυπο. Μικρότερο ίσως απο ότι πίστευε κανείς καθώς οι αγορές, τόσο στην Ασία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο ανέμεναν και σχεδόν είχαν προεξοφλήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Αλλά σίγουρα είναι ένα χρέος που δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Άλλωστε χρέος αυτού του ύψους είναι πολλαπλάσιο πολλών εθνικών ΑΕΠ.

Είναι σχεδόν ισόποσο με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρουμανίας, της Χιλής και της Τσεχίας, σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας (Gross domestic product 2022 – World Development Indicators database, World Bank, 1 July 2023).

Και οι επιπτώσεις σε ανάλογες περιπτώσεις αφορούν όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τοπικά ή περιφερειακά αλλά και παγκόσμια μέσω της επίδρασης που αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν στην αξία των commodities.

«Μιλάμε για μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία εδώ, οπότε αν αυτή η εξελισσόμενη κρίση στην Evergrande μεταφερθεί στον τομέα των ακινήτων και στις κατασκευές γενικότερα, τότε αυτό θα είχε οπωσδήποτε αρνητικό αντίκτυπο για το αυστραλιανό σιδηρομετάλλευμα και την τιμή του», είχε υπογραμμίσει στο Forbes Australia ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UTS του Σίδνεϋ και οικονομολόγος James Laurenceson.

Βασική εξαγωγική ύλη για την Αυστραλία

Η περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας, όπου και τα κοιτάσματα με σιδηρομετάλλευμα, είναι η περιοχή που «αντιλαμβάνεται» άμεσα τις παγκόσμιες διακυμάνσεις της ζήτησης χάλυβα, ενός βασικού υλικού στις κατασκευές, από μεταλλικές γέφυρες και κατοικίες, έως την παραγωγή προϊόντων, όπως τα αυτοκίνητα.

Η χώρα έχει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/5  της παγκόσμιας παραγωγής (Στοιχεία έκδοσης EUROPA/ BGS, World Mineral Statistics database) , το ήμισυ των εξαγωγών αλλά και σχεδόν το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων και βέβαια, οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, θα συνιστούσε έναν σοβαρό κίνδυνο. Και αυτό είναι εύκολα αντιληπτό από την αξία των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, προς την κινεζική αγορά,  που πλέον εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 100 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, τα σιδηρομεταλλεύματα αντιπροσώπευαν 133 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές το 2021-2022 και από αυτά τα 96 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά αποστέλλονταν στην Κίνα.

Μάλιστα, οι εξαγωγές σιδηρομεταλλευμάτων (σιδήρου και των συμπυκνωμάτων του) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον πίνακα των εξαγωγών εμπορευμάτων της Αυστραλίας, ακολουθούμενες από αυτές του άνθρακα με βάση τα στοιχεία του Μεταλλευτικού Συμβουλίου της χώρας (Minerals Council of Australia, πίνακας).

Τα σιδηρομεταλλεύματα, όπως και ο άνθρακας συνιστούν βασικά εξαγωγικά εμπορεύματα για την οικονομία της Αυστραλίας όπως φαίνεται και στον πίνακα  (Minerals Council of Australia, 2019)

Τούτων δοθέντων αποκτά ιδιαίτερη αξία η δήλωση της Αυστραλής υπουργού (Φυσικών) Πόρων Μαντλίν Κινγκ που υπογράμμισε -και σχεδόν εξέφρασε τη βεβαιότητα – ότι η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος από την Κίνα θα «αντέξει» παρά την εκκαθάριση του κινεζικού γίγαντα των ακινήτων Evergrande.

Ωστόσο, η Μ.Κίνγκ προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει αγορά αντικατάστασης για το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Αυστραλίας».

Η κ. King, η οποία επισκέπτεται την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι τα μοντέλα της κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι οι προοπτικές για το σιδηρομετάλλευμα είναι υγιείς, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή