Η εταιρική Αμερική έχει ένα μήνυμα για τη Wall Street: Έχει πάρει στα σοβαρά τη μείωση του κόστους φέτος, σύμφωνα με το CNBC.

ΗΠΑ: Επιστρέφει η ξέφρενη δεκαετία του ’20;

Από κατασκευαστές παιχνιδιών και καλλυντικών έως πωλητές λογισμικού γραφείου, στελέχη σε όλους τους τομείς έχουν ανακοινώσει απολύσεις και άλλα σχέδια για τη μείωση των δαπανών – ακόμη και σε ορισμένες εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη. Barbie κατασκευαστής Mattel, PayPal, Cisco, Νike, Estée Lauder και Levi Strauss είναι μόνο μερικές από τις επιχειρήσεις που έχουν περικόψει θέσεις εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

O λιανοπωλητής πολυκαταστημάτων Macy’s δήλωσε ότι θα κλείσει πέντε από τα ομώνυμα πολυκαταστήματά της και θα περικόψει περισσότερες από 2.300 θέσεις εργασίας. JetBlue Airways και Spirit Airlines έχουν προσφέρει εξαγορές προσωπικού, ενώ η United Airlines κόβει τα γεύματα πρώτης θέσης σε μερικές από τις πιο σύντομες πτήσεις της.

Ψαλίδι στα κόστη πάση θυσία

Καθώς οι καταναλωτές παρακολουθούν τα πορτοφόλια τους, οι εταιρείες έχουν αισθανθεί πίεση από τους επενδυτές να κάνουν το ίδιο. Τα στελέχη έχουν επιδιώξει να δείξουν στους μετόχους ότι προσαρμόζονται στη ζήτηση των καταναλωτών καθώς επιστρέφει στα τυπικά πρότυπα ή ακόμη και μαλακώνει, καθώς και να αντιμετωπίσουν επιθετικά τα υψηλότερα έξοδα.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ο γίγαντας πακέτων UPS χωνεύουν νέες συμβάσεις εργασίας που έδωσαν αυξήσεις σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και οδήγησαν το κόστος υψηλότερα.

Οι εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να ξεφύγουν με τη μετακύλιση υψηλότερου κόστους σε πελάτες που ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν τα πάντα, από νέες συσκευές μέχρι διακοπές στην παραλία. Ωστόσο, η τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων έχει μειωθεί, οπότε τα στελέχη αναζητούν άλλους τρόπους για να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό – ή να αποσπάσουν περισσότερα κέρδη, δήλωσε ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος της EY.

“Βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου η κόπωση του κόστους είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της εξίσωσης για τους καταναλωτές και τους ηγέτες των επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Daco. «Το κόστος σχεδόν όλων είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, είτε πρόκειται για αγαθά, εισροές, εξοπλισμό, εργασία, ακόμη και επιτόκια».

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στο πρόσφατο κύμα μείωσης του κόστους: Η Walmart, για παράδειγμα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κατασκευάσει ή θα μετατρέψει περισσότερα από 150 καταστήματα τα επόμενα πέντε χρόνια, μαζί με μια επένδυση άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό πολλών από τα τρέχοντα καταστήματά της, σύμφωνα με το CNBC.

Και ορισμένες εταιρείες, όπως οι τράπεζες, έχουν ήδη κάνει βαθιές περικοπές. Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Wells Fargo και Goldman Sachs, «εξάλειψαν» περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας το 2023. Τώρα, περιμένουν μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve που θα απελευθερώσουν μετρητά για συσσωρευμένες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Αλλά οι μειώσεις κόστους που αποκαλύφθηκαν ακόμη και τις πρώτες εβδομάδες του έτους ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ιανουάριο, οι αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν 82.307 περικοπές θέσεων εργασίας, υπερδιπλάσιες από τον αριθμό του Δεκεμβρίου, ενώ εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τις Challenger, Gray και Christmas.

Tα κέρδη ευημερούν

Και η σύσφιξη των προηγούμενων μηνών εμφανίζεται ήδη στις οικονομικές εκθέσεις.

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν κερδών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στην αύξηση των κερδών χωρίς τον ούριο άνεμο των μεγάλων αυξήσεων των τιμών και της αύξησης των πωλήσεων.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, περισσότερα από τα τρία τέταρτα του S&P 500 είχε ανακοινώσει αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, με πολύ περισσότερα κέρδη από ό,τι έσοδα. Τα κέρδη του τριμήνου, μετρούμενα από ένα σύνθετο εταιρειών του S&P 500, αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 10%. Τα έσοδα, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 3,4%.

«Οι απολύσεις γεννούν απολύσεις»

Οι εταιρείες μπορεί να έχουν έναν άλλο λόγο να μειώσουν το κόστος τώρα, επίσης. Καθώς βλέπουν άλλες εταιρείες να συρρικνώνουν το μέγεθος του εργατικού δυναμικού ή των προϋπολογισμών τους, υπάρχει ασφάλεια στους αριθμούς, σύμφωνα με το CNBC.

Ή, όπως σημείωσε ο Silverman, «οι απολύσεις γεννούν απολύσεις».

«Καθώς οι εταιρείες έχουν αρχίσει να τα ανακοινώνουν, γίνεται κανονικό», είπε. «Υπάρχει λιγότερο στίγμα».

Ακόμη και με τις κυλιόμενες απολύσεις, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η Wall Street έχει σε μεγάλο βαθμό ανταμείψει εκείνες τις εταιρείες που έχουν βρει τομείς για να εξοικονομήσουν και επέστρεψαν κέρδη στους μετόχους.

Οι μετοχές της Meta, για παράδειγμα, σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε τιμή το 2023 σε αυτό το «έτος αποδοτικότητας», καθιστώντας τη μετοχή τη δεύτερη καλύτερη κερδισμένη στον S&P 500, πίσω μόνο από την Nvidia.

Μετά την απόλυση περισσότερων από 20.000 εργαζομένων το 2023, η Meta στις 2 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το πρώτο της μέρισμα και δήλωσε ότι επέκτεινε την άδεια επαναγοράς μετοχών κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η UPS, φρέσκια από τις περικοπές θέσεων εργασίας, δήλωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή