Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εν μέσω αβεβαιότητας για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική.

Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,606% και του 10ετούς κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,279%.

JP Morgan: Γιατί βλέπει νέα ιστορικά υψηλά στις αγορές – Οι 5 καταλύτες

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής που κινήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο στέλνοντας σήματα για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγών αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο, υψηλότερα η από την άνοδο 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones. Ο δομικός ΔΤΠ, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,5%, επίσης πάνω από την πρόβλεψη 0,1%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο κινήθηκε υψηλότερα  από τις προσδοκίες, 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν σε πολλούς επενδυτές ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν και ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να είναι πιο μακρινές από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η Fed

Αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν τονίσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι η λήψη των αποφάσεών τους σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων θα βασίζεται σε δεδομένα. Επιπλέον αναζητούν περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί πριν από τη μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα παρά αργότερα, καθώς οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των αυξημένων επιτοκίων στην οικονομία έχουν εξαπλωθεί. Οι επενδυτές απώθησαν τις προσδοκίες για  πρώτη μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο, μια αλλαγή από τις προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί αμέσως μόλις τον Μάρτιο.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα αναζητήσουν παρατηρήσεις από στελέχη της Fed καθώς και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, για υποδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές