Για «εγκληματική» κακοδιαχείριση που σχετίζεται με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, κατηγορείται η ελβετική Tyr Capital Partners, μία από τις εταιρείες κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με νομικά έγγραφα που κατατέθηκαν στα Νησιά Κέιμαν και αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Tyr Capital, που εδρεύει στη Γενεύη φέρεται να αγνόησε ένα εσωτερικό όριο κινδύνου και τις προειδοποιήσεις των επενδυτών σχετικά με την έκθεσή της στο FTX.

Crypto: Πάνω από 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση – Συνεχίζεται το ράλι

Η αγωγή ασκήθηκε από την TGT, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επένδυσε με την Tyr και που τώρα προσπαθεί να καλύψει το χαρτοφυλάκιο και να πάρει τον έλεγχο των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μίας αξίωσης 22 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι της FTX. Η TGT επενδύει χρήματα από έναν όμιλο εταιρειών που περιλαμβάνει την πλατφόρμα Yield App.

Επικεφαλής της Tyr — η οποία αρνείται τους ισχυρισμούς εναντίον της από την TGT — είναι ο Edouard Hindi, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank και ο Olivier Trombert, πρώην στέλεχος της Société Générale.

Success Story

Όπως υπογραμμίζουν οι FΤ, το αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου έχει θεωρηθεί ως μια σχετική ιστορία επιτυχίας στον τομέα των κεφαλαίων αντιστάθμισης crypto, ακόμη και όταν άλλα ονόματα όπως η Three Arrows Capital και το Galois Capital έχουν αποτύχει. Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 140 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει επωφεληθεί τα τελευταία χρόνια από τις διαφορές συναλλαγών στις τιμές των tokens όπως το bitcoin και το Ether.

Η TGT ισχυρίζεται στην κατάθεση ότι εξέφρασε τις ανησυχίες στον επικεφαλής επενδύσεων της Tyr, Χίντι, σχετικά με την οικονομική υγεία της FTX μεταξύ 7 και 10 Νοεμβρίου 2022, τις ημέρες που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματιστηρίου του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. Ωστόσο, η Tyr προσπάθησε να αποσύρει τα περιουσιακά της στοιχεία από την FTX γύρω στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που το χρηματιστήριο υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με την κατάθεση.

Οι διαχειριστές του FTX έχουν εγκαταλείψει έκτοτε τα σχέδια για αναβίωση του ανενεργού ανταλλακτηρίου. Οι πελάτες αναμένεται να αποζημιωθούν με βάση την αξία των επενδύσεών τους την εποχή της κατάρρευσης της FTX, όταν η αξία των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και Ether ήταν λιγότερο από τη μισή από αυτή που είναι σήμερα.

Η TGT υπέβαλε επίσης ποινική μήνυση για την Tyr στον εισαγγελέα της Γενεύης τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ισχυριζόμενη «το ποινικό αδίκημα της εγκληματικής διαχείρισης» και ζητώντας «έφοδο» στα γραφεία του διαχειριστή του ταμείου.

Η έρευνα, στην οποία ο εισαγγελέας κατέσχεσε έγγραφα, έγινε στις 17 Αυγούστου πέρυσι, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Ο Χίντι κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα ως λεγόμενο πρόσωπο που παρείχε πληροφορίες —μια κατάσταση μεταξύ μάρτυρα και κατηγορούμενου— σύμφωνα με την κατάθεση στα νησιά Κέιμαν.

«Η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα της Γενεύης.

Ένα άτομο κοντά στον Tyr είπε ότι ο Χίντι δεν κλήθηκε, αλλά ότι η εταιρεία ζήτησε συνάντηση με τον εισαγγελέα «λίγες μέρες» μετά την έρευνα.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν συνεχείς έρευνες ως αποτέλεσμα αυτών των ψευδών ισχυρισμών, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς καθώς αρνούμαστε να προδικάσουμε αυτές τις έρευνες», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

«Εργαζόμαστε επί του παρόντος μέσω της νομικής διαδικασίας στα νησιά Κέιμαν για την εκκαθάριση [του ταμείου]», δήλωσε ο διευθυντής του TGT, Τζάστιν Ράιτ. Η TGT πρόσθεσε ότι «δεν μπορούσε να σχολιάσει περαιτέρω, καθώς οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η TGT ισχυρίζεται επίσης ότι η Tyr αγνόησε μια απαίτηση εσωτερικού κινδύνου που περιόριζε την έκθεση σε οποιονδήποτε μεμονωμένο αντισυμβαλλόμενο στο 15 τοις εκατό των περιουσιακών στοιχείων.

Η κατάθεση δείχνει επίσης ότι η αξίωση κατά της FTX μεταφέρθηκε σε νέο ταμείο. Ένα μικρό χαρτοφυλάκιο που περιέχει τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της TGT υπέστη ζημία 84 τοις εκατό σε όρους δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς της FT με βάση τα δεδομένα απόδοσης στην κατάθεση.

Αυτή η πτώση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το πρόσωπο κοντά στον Tyr, οφείλεται στο νομικό κόστος της υπεράσπισης έναντι των νομικών αξιώσεων της TGT και των λειτουργικών εξόδων του αμοιβαίου κεφαλαίου, αντί των αποφάσεων συναλλαγών, και ισοδυναμούσε με περίπου 800.000 $.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News