Τα ψηφιακά νομίσματα είναι και πάλι στο προσκήνιο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έδωσε, έστω υπό δικαστική πίεση, την πολυπόθητη έγκριση για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια σε Bitcoin και η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο έχει μεταφερθεί και στα  ψηφιακά νομίσματα. Ο επενδυτής που είχε επενδύσει στα χαμηλά επίπεδα των crypto, στα τέλη του 2022, σήμερα απολαμβάνει απόδοση που ξεπερνά το 180%.

Οι μνήμες από τις αναταράξεις στην αγορά των crypto

Ωστόσο, για τους λιγότερους ριψοκίνδυνους επενδυτές παραμένει η ανησυχία που πηγάζει από τις αναταράξεις που πέρασε η αγορά της κρυπτογράφησης και τις απώλειες που καταγράφηκαν.  Οι τιμές  μεγάλων νομισμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, όπως το Bitcoin και ο Ether, δεν παρέχουν μια πλήρη εικόνα του τι έχουν περάσει οι έμποροι κρυπτογράφησης. Παράδειγμα ο επενδυτής που μπήκε στην κρυπτογράφηση το 2021: Το ανταλλακτήριο FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ  θα μπορούσε να ήταν η λογική επιλογή του για να κρατήσει αυτά τα νομίσματα. Και εκτός από το Bitcoin, υπήρχαν 12.000 μικρότερα «altcoins» , πολλά από αυτά είναι πλέον νεκρά ή μη ρευστοποιήσιμα, φαντάσματα μιας ανεξέλεγκτης τάσης συναλλαγών pump-and-dump που έκανε τα tokens να φαίνονται πιο πολύτιμα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.  Ο όρος pump-and-dump αναφέρεται στην πρακτική της ενθάρρυνσης των επενδυτών να αγοράσουν μετοχές μιας εταιρείας με σκοπό την τεχνητή διόγκωση της τιμής και, στη συνέχεια, την πώληση των δικών τους μετοχών ενώ η τιμή είναι υψηλή.

Tesla: Το λάθος ποντάρισμα του Μασκ στο Bitcoin που του στοίχισε 300 εκατ. δολ.

Θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει διάσημους επενδυτές όπως ο Mike Novogratz της Galaxy Digital Holdings Ltd. στο τότε δημοφιλές Luna ή να αγοράσει το συνδεδεμένο με αυτό stablecoin, TerraUSD. Σήμερα και τα δύο έχουν καταρρεύσει, με τον ιδρυτή Do Kwon να αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη. Εν τω μεταξύ, διάφορες πτωχευμένες πλέον πλατφόρμες δανεισμού προσέφεραν τρόπους για να κερδίσει κανείς παχυλές αποδόσεις από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Και τα nonfungible tokens, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με εικονικές εικόνες κινουμένων σχεδίων,  για μια περίοδο  εκτοξεύτηκαν σε αστρονομικές τιμές χιλιάδων ή εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει αρκετά.

Mια επένδυση υψηλού κινδύνου

Ακόμη και η αγορά και η κατοχή Bitcoin—HODLing, κρυπτογλωσσικό για τη διατήρηση της επένδυσης ανεξάρτητα από το κόστος—θα ήταν δύσκολη τα τελευταία δύο χρόνια. Από τον Φεβρουάριο του 2022, η τιμή του νομίσματος έχει αυξηθεί από περίπου 44.000  σε περίπου 48.000 δολάρια σήμερα. Αλλά το ταξίδι στο ενδιάμεσο είχε αναταράξεις καθώς υποχώρησε έως και τα 15.500 δολάρια. Οι επενδυτές κρυπτογράφησης αντιμετώπισαν πολύ μεγαλύτερη αστάθεια από ό,τι είθισται σε μετοχές ή ομόλογα, επιβεβαιώνοντας την αφήγηση ότι τα crypto δεν είναι για τους αδύναμους. «Αν έπρεπε να το συνοψίσω σε μια λέξη, θα ήταν «αγχωτικό» εξηγεί στο Bloοmberg o Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην χρηματιστηριακή εταιρεία συναλλάγματος Oanda Corp.

H χρησιμότητα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον πραγματικό κόσμο είναι ακόμα ασαφής και το blockchain απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα περισσότερα συστήματα πληρωμών. Οι κρυπτο-εγγενείς έμποροι προσελκύονται συνήθως από το ανοδικό δράμα των tokens, αλλά η έλλειψη θεμελιώδης αξίας για να στηριχτούν τους καθιστά πιο δύσκολες πωλήσεις σε εκείνους στις παραδοσιακές αγορές. Το αν η επένδυση σε αυτά ήταν λάθος μπορεί να εξαρτάται από τις προσδοκίες σας. «Μιλάμε ακόμα για ένα απίστευτα κερδοσκοπικό μέσο, οπότε δεν θα τα έλεγα καν λάθη», λέει ο Erlam  «Το μόνο λάθος που μπορείτε να κάνετε με την κρυπτογράφηση είναι να χρησιμοποιήσετε χρήματα που δεν έχετε την πολυτέλεια να χάσετε και να περιμένετε να κάνετε μεγάλες νίκες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto