Να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο στόχο του 2% ενδέχεται η Τράπεζα της Αγγλίας. Η δήλωση ήλθε από τα πλέον επίσημα χείλη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διοικητή της Άντριου Μπέιλι στην ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Μπέιλι εξήγησε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά σημάδια» χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό να έχει μειωθεί πολύ γρήγορα. Πρόσθεσε ότι η τεχνική ύφεση στην οποία εισήλθε η οικονομία πέρυσι είναι πιθανό να είναι «πολύ μικρή».

«Δεν χρειάζεται προφανώς ο πληθωρισμός να επανέλθει στο στόχο πριν μειώσουμε τα επιτόκια» είπε. «Πρέπει να είμαι πολύ σαφής σε αυτό, δεν είναι απαραίτητο», σύμφωνα με τους Financial Times

Τράπεζα της Αγγλίας: Οι traders αναμένουν μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου της BoE Huw Pill. H Tράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία συνεδρίαση της διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που άνοιξε το χορό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021. Τώρα έδωσε σήμα ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το χρονοδιάγραμμα και την ένταση της μείωσης των επιτοκίων. Η σιβυλλική του τοποθέτηση ήταν ότι οι προσδοκίες της αγοράς ότι η BoE θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν είναι «παράλογες».

Η αντίδραση των αγορών

Η αντίδραση των αγορών αποτυπώθηκε στις επιδόσεις των βρετανικών ομολόγων. Η απόδοση του διετούς- ο τίτλος είναι ευαίσθητος στις όποιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική,  υποχώρησε κατά 0,07 % στο 4,55%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,05%.

Οι έμποροι στις αγορές swaps προχώρησαν στην εκτίμηση τουλάχιστον τριών μειώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Πριν την ομιλία του Μπέιλι ανέμεναν δύο με τρεις μειώσεις μέσα στη χρονιά.

Η οικονομία της Βρετανίας

Λίγες μέρες πριν τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στο τέλος τους 2023.Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά από μείωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ ορίζονται συνήθως ως τεχνική ύφεση.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η οικονομία παρουσιάζει «σαφή» σημάδια ανάκαμψης.

Η BoE επικεντρώνεται στην αύξηση των τιμών των υπηρεσιών, τους μισθούς και την υγεία της αγοράς εργασίας, καθώς αναζητά ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη του στόχου του 2%.

Ο Μπέιλι εξήγησε ότι αναζητά «πιο σταθερή πρόοδο σε αυτούς τους τρεις τομείς» ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος. «Έχουμε δει, νομίζω, ενθαρρυντικά σημάδια» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή