Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στον Καναδά ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Τράπεζα του Καναδά θα αρχίσει να εξετάζει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 2,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 3,4% έναν μήνα νωρίτερα, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν αύξηση 3,3%. Είναι πρώτη φορά που βρίσκεται στο εύρος των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

Καναδάς: Απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι προσδοκιών για αύξηση 0,4% και μετά από πτώση 0,3% τον Δεκέμβριο.

Οι δύο προτιμώμενες μετρήσεις του δομικού πληθωρισμού της Τράπεζας του Καναδά επιβραδύνθηκαν και οι δύο, φθάνοντας κατά μέσο όρο 3,35% από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 3,6% έναν μήνα νωρίτερα.

Η Τράπεζα του Καναδά

Με την Τράπεζα του Καναδά να σταθμίζει τώρα πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνει περιοριστικό το επιτόκιο πολιτικής της, τα στοιχεία θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με την επιμονή του υποκείμενου πληθωρισμού και τον υποτονικό ρυθμό προς τον στόχο πληθωρισμού 2%.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών τους τον Ιανουάριο, ο διοικητής Tiff Macklem και οι αξιωματούχοι του θεώρησαν την τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής ως αρκετά περιοριστική για την επίτευξη του στόχου και είπαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προτού υποχωρήσει σταδιακά και φτάσει τον στόχο το επόμενο έτος.

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι στις Μαρτίου οι αξιωματούχοι θα λάβουν υπόψιν τους αυτά τα στοιχεία καθώς δεν αναμένεται άλλη μέτρηση μέχρι τότε. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως οι αξιωματούχοι να διατηρήσουν τα επιτόκια πολιτικής στο 5% για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και προβλέπουν ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα ξεκινήσει γύρω στα μέσα του 2024.

Η ακτινογραφία του πληθωρισμού

Τον Ιανουάριο, ο μεγαλύτερος συντελεστής στην ονομαστική επιβράδυνση ήταν οι χαμηλότερες τιμές της βενζίνης από έτος σε έτος, οι οποίες μειώθηκαν κατά 4%. Χωρίς τη βενζίνη, ο δείκτης επιβραδύνθηκε στο 3,2% από πέρυσι και από 3,5% τον Δεκέμβριο.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων αυξήθηκε 2,7%, ενώ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,1%.

Το κόστος των τόκων στεγαστικών δανείων και τα ενοίκια παρέμειναν οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στην ενίσχυση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση. Το κόστος των τόκων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 27,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 7,9%.

Εξαιρουμένου του κόστους στέγασης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα κρατήσει τα συνολικά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Εάν η αγορά κατοικίας ανακάμψει περισσότερο από το αναμενόμενο τους επόμενους μήνες, οι τιμές στέγασης θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον συνολικό πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, ακόμη και ενώ οι πιέσεις τιμών σε άλλα μέρη της οικονομίας υποχωρούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή