Αβέβαιη παραμένει η πορεία προς το μπρος, τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve, στην καθιερώμενη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την απόφαση της πρώτης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για το 2024, που αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε υψηλό 23 ετών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εξήγησε ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει  πρόοδο, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από τα υψηλά του επίπεδα χωρίς σημάδια αύξησης της ανεργίας. Παρόλα αυτά, υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε.

Ο επικεφαλής της Fed ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και διέψευσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο «Με βάση τη σημερινή συνεδρίαση, θα σας έλεγα ότι δεν θεωρώ πιθανό ότι η επιτροπή θα φτάσει σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου ώστε να προσδιορίσει ότι ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά «Αλλά αυτό θα το δούμε» πρόσθεσε κρατώντας τη δυνατότητα να κινηθεί η κεντρική τράπεζα, όπως συνεχώς λέει, εξετάζοντας όλα τα δεδεομένα.

Federal Reserve: Αμετάβλητα για 4η συνεδρίαση τα επιτόκια

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη» είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2%.»

Tο επιτόκιο βρίσκεται στην κορυφή του κύκλου σύσφιγξης

Ο Πάουελ  εξήγησε ότι η Fed έχει πιθανότατα ολοκληρώσει όλες τις αυξήσεις επιτοκίων που χρειάζεται σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο σύσφιγξης. Ωστόσο επεσήμανε ότι ενδέχεται να μην υπάρξουν μειώσεις στον άμεσο ορίζοντα.

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας βρίσκεται πιθανότατα στο ανώτατο σημείο του για αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης και ότι αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίζουμε την πολιτική συγκράτησης κάποια στιγμή φέτος» είπε.

«Όμως η οικονομία έχει εκπλήξει τους προβλέποντες με πολλούς τρόπους μετά την πανδημία και η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% δεν είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε. «Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε το τρέχον εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο».

Η Fed αναζητά κι άλλα στοιχεία  για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα έχει στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού για 6 μήνες και θα χρειαστεί κι άλλα στοιχεία, πέρα από την ισχυρή αγορά εργασίας, για να νιώσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο του 2%, θα συνεχίσει να επιβραδύνεται μέχρι το τέλος.

Αναγνωρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται τους τελευταίους μήνες τόνισε ότι δεν έχουν φθάσει σε επίπεδο που να πειστεί η κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

«Οι χαμηλότερες ενδείξεις του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους είναι ευπρόσδεκτες, αλλά θα πρέπει να δούμε συνεχή στοιχεία για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας» δήλωσε ο Πάουελ.

«Θέλουμε να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία» είπε. «Δεν είναι ότι ψάχνουμε για καλύτερα δεδομένα, ψάχνουμε για μια συνέχιση των καλών δεδομένων που βλέπουμε για να νιώσουμε εμπιστοσύνη ότι βρισκόμαστε σε βιώσιμη πορεία για να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2%», πρόσθεσε.

Κατά την αξιολόγηση του πληθωρισμού, μεγάλο μέρος του προέρχεται από τον πληθωρισμό αγαθών και αυτό σημαίνει ότι ο «τομέας των υπηρεσιών θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο» καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται,

Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το ακριβές σημείο που θα νιώσουμε άνετοι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο μας, είπε απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου.

Η Fed μπορεί να χρειαστεί περισσότερα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού πριν μειώσει τα επιτόκια

Η FOMC δεν έχει αρχίσει ακόμη να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

«Δεν βρισκόμαστε  σε αυτό το στάδιο, δεν υπήρξε καμία πρόταση για μείωση των επιτοκίων. Δεν εξετάσαμε ενεργά το ενδεχόμενο να μειώσουμε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων»

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, τόνισε ο Πάουελ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αφήνει τις επιλογές της ανοιχτές καθώς αξιολογεί την πορεία των επιτοκίων και το πότε θα εφαρμόσει μειώσεις. Αν υπάρξουν σημάδια ότι αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας θα προχωρήσουμε στη μείωση των επιτοκίων.

«Φυσικά, αν τα εργασιακά, αν ο πληθωρισμός αιφνιδιάσει κινούμενος ξανά προς τα πάνω, θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό και αυτό θα ήταν έκπληξη σε αυτό το σημείο», είπε. «Αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρατάμε τις επιλογές μας ανοιχτές εδώ και για τον οποίο δεν βιαζόμαστε».

Ενώ οι αγορές έχουν χωνέψει έξι μήνες καλών στοιχείων, οι αβεβαιότητες παραμένουν και οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να επιταχύνουν εκ νέου τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Υπάρχει δρόμος ακόμα για την ήπια προσγείωση

Ο Πάουελ δεν είναι έτοιμος να κηρύξει «ήπια προσγείωση». Η ορολογία περιγράφει το σενάριο όπου η οικονομία επιβραδύνεται χωρίς να οδηγείται σε ύφεση.

«Σίγουρα, είμαι ενθαρρυμένος και είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο»εξηγεί. Αλλά, «δεν κηρύσσουμε καθόλου τη νίκη σε αυτό το σημείο. Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας».

H ποσοτική σύσφιγξη

Η Fed, θα συνεχίσει να μειώνει τις τοποθετήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών, όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση. Ωστόσο ο Πάουελ είπε ότι σε αυτή τη συνεδρίαση αποφασίσαν να επανεξετάσουν το ρυθμό μείωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου. Τόνισε ότι είναι δύο διαφορετικά εργαλεία άσκησης νομισματικής πολιτικής και εξήγησε ότι παρατηρούν προσεκτικά τις επιπτώσεις της ποσοτικής σύσφιγξης. Η ποσοτική σύσφιγξη περιορίζει τη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μπορεί να δημιουργήσει αναταραχές στην αμερικανική αγορά βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης (repos).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή