Στο στόχαστρο βρίσκεται και πάλι η Federal Reserve καθώς ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι η νομισματική πολιτική που διατηρεί είναι αρκετά περιοριστική.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της National Association for Business Economics που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η οποία δείχνει ότι το 21% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι «πολύ περιοριστική». Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2011.

Fed: Κι όμως οι αγορές κάνουν λάθος

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν πριν από το ετήσιο συνέδριο οικονομικής πολιτικής της NABE αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, συγκεντρώθηκαν μεταξύ 23 και 30 Ιανουαρίου, λίγο πριν από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου.

Ο κύκλος των αυξήσεων

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου του περασμένου έτους, στον ταχύτερο κύκλο σύσφιγξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο πληθωρισμός υποχώρησε γρήγορα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενισχύοντας τις προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του 2024.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του ψήφισαν να αφήσουν το σημείο αναφοράς αμετάβλητο και να σηματοδοτήσουν ότι η επόμενη συνάντηση τον Μάρτιο, θα μπορούσε να είναι μια απίθανη αφετηρία για μειώσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επί του παρόντος ότι η χαλάρωση θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Ο Πάουελ ανέφερε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την ισχυρή αγορά εργασίας ως λόγους για τους οποίους η Fed θα μπορούσε να αφιερώσει χρόνο πριν αρχίσει να αναιρεί τα αυστηρότερα μέτρα. Μια μηνιαία έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου έδειξε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν να ξεκινήσει το έτος και η αύξηση των θέσεων εργασίας το 2023 αναθεωρήθηκε επίσης υψηλότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή