Διάταγμα με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τα αμερικανικά λιμάνια, υπέγραψε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, διοχετεύοντας παράλληλα δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες υποδομές εν μέσω ανησυχιών ότι χάκερ από την Κίνα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις εγκαταστάσεις και να προκαλέσουν όλεθρο στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, δήλωσε ότι το γραφείο του εστιάζει στην αποτροπή κινεζικών προσπαθειών να χρησιμοποιήσουν κακόβουλο λογισμικό για να διαταράξει κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι κινήσεις περιλαμβάνουν επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής περισσότερων λιμενικών γερανών. Τα χρήματα θα προέλθουν από τον δικομματικό νόμο για τις υποδομές 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του 2021 και τον νόμο του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού .

ΗΠΑ: Πλήγμα για τις παγκόσμιες αγορές η πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας

Το εκτελεστικό διάταγμα θα «ενισχύσει την ασφάλεια των λιμανιών του έθνους» και «την θαλάσσια ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις αλυσίδες εφοδιασμού μας και τη βιομηχανική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ασφάλεια της υποδομής ζωτικής σημασίας παραμένει εθνική επιταγή σε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο περιβάλλον απειλής».

Εντάσεις

Η κίνηση για ενίσχυση της ασφάλειας των λιμανιών έρχεται σε ένα πλαίσιο εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, παρά τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στην Κίνα τους τελευταίους μήνες και τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο πέρυσι.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Μπάιντεν έχει καταβάλει προσπάθειες να σπάσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού και την παραγωγική ικανότητα που είναι βασικές στη στρατηγική της κυβέρνησής του να αναζωογονήσει τη βιομηχανία των ΗΠΑ και την εγχώρια παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών, όπως οι ημιαγωγοί.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προσπάθησαν επίσης να αυξήσουν τον έλεγχο των επενδύσεων των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το κεφάλαιο της Wall Street να φτάσει στον κινεζικό στρατό.

Το εκτελεστικό διάταγμα της Τετάρτης επεκτείνει τις εξουσίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να ενισχύσει τα πρότυπα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στα λιμάνια. Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι η Αμερικανική Ακτοφυλακή θα εκδώσει μια νέα οδηγία για την ενίσχυση των απαιτήσεων ασφαλείας για τους γερανούς κινεζικής κατασκευής που ήδη λειτουργούν σε στρατηγικούς θαλάσσιους λιμένες.

Τα χρήματα που θα διατεθούν στην υποδομή του λιμανιού θα στηρίξουν την Paceco Corp, θυγατρική στις ΗΠΑ της ιαπωνικής εταιρείας Mitsui, για την παραγωγή εγχώριων γερανών φορτίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του FBI Wray είπε ότι οι ΗΠΑ ανέκοψαν πρόσφατα ένα κινεζικό δίκτυο hacking που ονομάζεται Volt Typhoon που είχε βάλει στόχο τις αμερικανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ηλεκτρισμού και της παροχής νερού. Ο Wray είπε ότι το δίκτυο ήταν μια από τις πολλές τέτοιες προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να βλάψει τις υποδομές των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής