Λιγότερα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ανακοίνωσε ο «γίγαντας των μετάλλων» Rio Tinto. Ειδικότερα, ανακοίνωσε πτώση 12% στα ετήσια κέρδη την Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά κατέβαλε καλύτερο από το αναμενόμενο τελικό μέρισμα, καθώς δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να υποχωρούν.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα υποκείμενα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. δολάρια για το 2023, από 13,4 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών για το αλουμίνιο και το τμήμα ορυκτών της.  Ήταν σε μεγάλο βαθμό σε συμφωνία με την εκτίμηση συναίνεσης της LSEG για 11,7 δισ. δολάρια.

Evergrande: Η ρευστοποίηση της εταιρίας, «σιδηρο-γροθιά» στην Αυστραλία

Η Rio ανακοίνωσε τελικό μέρισμα 258,0 σεντς ανά μετοχή, από 225,0 σεντς ανά μετοχή το 2022 και πάνω από την εκτίμηση της LSEG για 247,0 σεντς ανά μετοχή. Συνολικά η εταιρεία θα διανείμει 7,1 δισ. δολάρια στους μετόχους της.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο δήλωσε ότι αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής της Pilbara το 2024 λόγω του επίμονου πληθωρισμού των εργατικών και των ανταλλακτικών στη Δυτική Αυστραλία.

Ωστόσο, η χειρότερη πίεση του πληθωρισμού είναι πιθανότατα στο παρελθόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο οικονομικός διευθυντής Peter Cunningham.
«Αρχίζουμε να τα βλέπουμε (τα κόστη) να μετριάζονται τώρα καθώς πηγαίνουμε προς το 2024», είπε και πρόσθεσε λέγοντας πως «Η πραγματικότητα είναι ότι παραμένουμε σε μια πολύ ισχυρή οικονομική θέση και μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά , να αναλάβουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα και να συνεχίσουμε να πληρώνουμε στο 60%».

Οι εγκαταστάσεις αλουμινίου στο Bell Bay , Αυστραλία

Αύξηση κόστους για το σιδηρομετάλλευμα

Στο τμήμα σιδηρομεταλλεύματος της Rio, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των κερδών της, τα υποκείμενα κέρδη αυξήθηκαν κατά 6%, ξεπερνώντας την αύξηση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος κατά 2%.
Ωστόσο, η Rio προειδοποίησε ότι βλέπει το μοναδιαίο κόστος παραγωγής να αυξάνεται στα 21,75-23,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο από 21,50 δολάρια το 2023.

Οι μέσες τιμές που έλαβε η Rio Tinto για το αλουμίνιο που πούλησε το 2023 υποχώρησαν από τις κορυφές της εποχής COVID, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ομαλοποιήθηκαν και η ζήτηση από τις δυτικές αγορές εξασθένησε. Αυτό αντιστάθμισε την ώθηση από την αύξηση της παραγωγής σε όλα τα σημαντικά εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού.

Η μεταλλευτική εταιρεία κατέγραψε καθαρές χρεώσεις απομείωσης ύψους 0,7 δισ. δολαρίων, μετά από φόρους, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα διυλιστήρια αλουμίνας στο Κουίνσλαντ, που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες αγοράς.

Το καθαρό χρέος της Rio παρέμεινε χαμηλό στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι μπορεί να επιδιώξει να αναπτυχθεί μέσω εξαγορών.

Ο διευθύνων σύμβουλος Jakob Stausholm δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Rio Tinto ήταν ανοικτή σε μικρές, συμπληρωματικές εξαγορές για να διαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου Canadium, αλλά ότι οι αποτιμήσεις ήταν πολύ υψηλές.

Την Τετάρτη επέμεινε σε αυτή την άποψη, ακόμη και μετά την πτώση των τιμών λιθίου που έπληξε τις αποτιμήσεις της εταιρείας.

«Έχω δει ότι οι τιμές των εταιρειών λιθίου έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στο υψηλό επίπεδο, οπότε δεν είναι κάτι για το οποίο ενθουσιάζομαι υπερβολικά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο J.Stausholm στα μέσα ενημέρωσης σε τηλεφώνημα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Αργεντινή και Σερβία

Προς το παρόν, η Rio Tinto επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του έργου λιθίου Rincon στην Αργεντινή και στην αναζήτηση κυβερνητικής έγκρισης για την ανάπτυξη του ορυχείου Jadar στη Σερβία, είπε. Ακόμα, αναπτύσσει το υπόγειο ορυχείο χαλκού Oyu Tolgoi στη Μογγολία
Είναι απίθανο να κινηθεί σε άλλα ορυκτά μπαταριών, όπως το νικέλιο ή το κοβάλτιο, δεδομένου του αυξανόμενου μεριδίου αγοράς των μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που δεν τα χρησιμοποιούν, πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της προς το παρόν είναι το τεράστιο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος Simandou στη Γουινέα, για το οποίο αναμένεται να δαπανήσει άλλα 5,7 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή