Σε τροχιά να εξαλείψουν τις απώλειες του Ιανουαρίου βρίσκονται οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, καθώς η υποχώρηση τους είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κεφαλαιοποίησή τους κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index σημείωσε άνοδο έως και 0,7% και οδεύει να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 1.023,74 που είχε βρεθεί την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023. Τα κέρδη οδηγούνται από τις μετοχές τεχνολογίας και τις ινδικές εταιρείες μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχε η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η οποία βρίσκεται κοντά στο να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου.

Αναδυομένες αγορές: Βγήκαν στις αγορές και άντλησαν 47 δισ. δολάρια- Ρεκόρ όλων των εποχών

Η ανάκαμψη των μετοχών των αναπτυσσόμενων χωρών τον τελευταίο μήνα έρχεται μετά από τη χειρότερη έναρξη χρονιάς από το 2016. Ενώ πολλές από τις ανησυχίες που οδήγησαν στο sell of του Ιανουαρίου παραμένουν -συμπεριλαμβανομένων του αποπληθωριστικού σπιράλ στην Κίνα και την υποχώρηση των στοιχημάτων για μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ- έχουν ωστόσο αντισταθμιστεί από την έξαψη για αγορά μετοχών που συνδέονται με τη ζήτηση της AI και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της Ινδίας.

«Το selloff του Ιανουαρίου ώθησε τις αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές σε ελκυστικά επίπεδα, προσελκύοντας τους κυνηγούς ευκαιριών» εξηγεί στο Bloomberg ο Manish Bhargava, διαχειριστής κεφαλαίων στη Straits Investment Holdings στη Σιγκαπούρη. Τα σημάδια ανάκαμψης στην Κίνα, βασικός μοχλός για την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, έχουν επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, είπε.

Οι πρωτοβουλίες των Κινέζων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των δεικτών αποθεματικών των τραπεζών και της μείωσης των επιτοκίων δανείων, συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του κλίματος της αγοράς. Οι δείκτες αναφοράς των κινεζικών μετοχών αυξάνονται αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχουν ακόμη διαγράψει τις απώλειές του 2024.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών άρχισαν να ξεπερνούν τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες μετά από περίπου ένα χρόνο παρόμοιας απόδοσης, λόγω της βελτίωσης των κερδών και της αύξησης της απόδοσης στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες