Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό: Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας μοιάζει να περνά σε ατραπούς… Χόλιγουντ, με τους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν να ανταλλάσουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που περισσότερο θυμίζουν ταινία Western.

ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον θάνατο του Ναβάλνι

«Τρελό κάθαρμα» και «χολιγουντιανός καουμπόυ»

Η αρχή έγινε από τον Αμερικανό πρόεδρο, που χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «τρελό κάθαρμα», με το Κρεμλίνο να ανταπαντά ότι ο Τζο Μπάιντεν εξευτελίζει τις ΗΠΑ μιλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και χαρακτηρίζοντάς τον «χολιγουντιανό καουμπόη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στο εν λόγω απρεπή χαρακτηρισμός μιλώντας για τις απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Σε αυτές τις απειλές, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβάνεται άνθρωποι «σαν τον Πούτιν», ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύγκρουσης και η κλιματική αλλαγή.

«Η χρήση τέτοιας γλώσσας κατά του επικεφαλής ενός άλλου κράτους από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απίθανο να προσβάλει τον πρόεδρό μας, τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αλλά εξευτελίζει εκείνους που χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο».

Ο Πεσκόφ είπε ότι το σχόλιο ήταν «πιθανώς κάποιου είδους προσπάθεια [ο Μπάιντεν] να φανεί σαν καουμπόι του Χόλιγουντ. Αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν.»

«Έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ο κ. Πούτιν έστω και μία ακατέργαστη λέξη για να σας απευθυνθεί; Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι ένα τέτοιο λεξιλόγιο εξευτελίζει την ίδια την Αμερική», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια γλώσσα αποτελεί ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Άχρηστος γεροξεκούτης»

Άλλοι ήταν λιγότερο συγκρατημένοι.

Ο σύμμαχος του Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008-2012, δήλωσε ότι η υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο προέρχεται από «άχρηστους γεροξεκούτηδες, όπως ο ίδιος ο Μπάιντεν». Ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο Μπάιντεν είναι ένας γέρος «έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι την επόμενη φορά που ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τη φράση «τρελό κάθαρμα» θα πρέπει «να προσπαθήσει να θυμηθεί ότι οι Αμερικανοί τη συνδέουν καλύτερα με το δικό του τέκνο, τον Χάντερ Μπάιντεν».

 

Η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ανέφερε ότι «ο Μπάιντεν προσέβαλε τον Πούτιν», ενώ ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι το σχόλιο του Μπάιντεν δείχνει ότι η Δύση εντείνει την προσπάθειά της να δαιμονοποιήσει τον Πούτιν ενόψει των εκλογών του Μαρτίου.

Ένταση

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο θάνατος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι η Ρωσία σχεδιάζει να τοποθετήσει πυρηνικό όπλο στο διάστημα έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Κορυφαίοι Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι δεν θυμούνται εποχή κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου ήταν χειρότερες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι σε ρωσική σωφρονιστική αποικία, ότι ήταν «συνέπεια κάποιου γεγονότος που έκαναν ο Πούτιν και οι κακοποιοί του». Ο Ναβάλνι είχε προηγουμένως κατηγορήσει τον Πούτιν ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει, ισχυρισμό που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η Δύση έσπευσε να κατηγορήσει τον Πούτιν χωρίς να περιμένει αποδείξεις. Το Κρεμλίνο λέει ότι η αντίδραση της Δύσης στο θάνατο του Ναβάλνι είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη.

Μιλώντας στη Βαρσοβία το 2022, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε το σχόλιο, ενώ οι σκληροπυρηνικοί στη Ρωσία το είδαν ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν τον Πούτιν.

Το 2021, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θεωρούσε τον Πούτιν δολοφόνο. Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Μπάιντεν του τηλεφώνησε αργότερα για να δώσει εξηγήσεις για το γιατί χρησιμοποίησε τέτοιες λέξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα