![Τεχνητή νοημοσύνη: Επιφυλακτικοί 2 σους 3 Ελληνες [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/OT_artificial.png)
Δύο στους τρεις Έλληνες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον αντίκτυπο που θα έχει η διευρυμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και στην ζωή μας.
Αυτό προκύπτει από τη νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari, που συστηματικά παρακολουθεί την σχέση και τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Την ίδια στιγμή, όμως, που καταγράφεται τόσο έντονη επιφυλακτικότητα, η αναλογία των Ελλήνων που έχουν λογαριασμό Chat GPT συνεχώς αυξάνεται, από 21% τον Ιούλιο 2023 σε 30% τον Φεβρουάριο 2024, και χρησιμοποιείται για πλειάδα θεμάτων ενδιαφέροντος, για την εργασία και για τις σπουδές από τους φοιτητές.

Ενώ θεωρείται ένα εργαλείο εύκολο στη χρήση, που γλιτώνει χρόνο και κόπο, οι χρήστες Chat GPT θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης, καθώς οι απαντήσεις του συχνά είναι απλοϊκές και χρειάζονται επαλήθευση.
Επίσης, σημαντική αναλογία χρηστών φοβάται πως το Chat GPT είναι επικίνδυνο γιατί εμποδίζει την μελέτη, την σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και την εξέλιξη.
Σε επίπεδο φύλων, οι άντρες δείχνουν πιο θετική στάση στην ΤΝ σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ στις ηλικίες το τοπίο δεν είναι τόσο «ξεκάθαρο», καθώς καταγράφονται οριακές διαφορές.

Η συνολική στάση του κοινού απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη εξετάστηκε μέσα από 4 φράσεις-θέσεις:
- ΘΕΤΙΚΗ: «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα τη ζωή μας με πολλούς τρόπους και πιστεύω ότι με την διεύρυνση της χρήσης της, θα
αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ζωή και οι εμπειρίες της ανθρώπινης κοινωνίας στο μέλλον». - ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ: «Θεωρώ σημαντικά για την ζωή μας τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά ανησυχώ για τις ανεξέλεγκτες δυνατότητες που μπορεί να
δώσει σε τυχόν ακατάλληλα χέρια στο μέλλον». - ΑΡΝΗΤΙΚΗ: «Θεωρώ ότι η ανάπτυξη και περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της ζωής, θα επιφέρει ένα άχαρο ή και
επικίνδυνο αποτέλεσμα στην ανθρώπινη κοινωνία». - ΟΥΔΕΤΕΡΗ : «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα ούτε πολύ θετικά ούτε πολύ αρνητικά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ούτε πρόκειται αυτό να συμβεί στο μέλλον. Πάντα θα υπερτερούν και θα προτιμώνται οι ανθρώπινες υπάρξεις από τις μηχανές και τα ρομπότ».
Οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ακόμη, φαίνεται ότι οι άντρες και οι νεαρές ηλικίες, Gen Z και millennials, χρησιμοποιούν το Chat GPT σε μεγαλύτερο βαθμό.
Επίσης, το 96% των χρηστών ChatGPT δηλώνει από πολύ μέχρι μέτρια ικανοποιημένο, σε κάθε περίπτωση, όμως, διαπιστώνεται ότι το chat GPT εξακολουθεί να θεωρείται χρήσιμο εργαλείο αν το χειριστεί κανείς σωστά, αλλά έχει και μειονεκτήματα.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες