Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στις πολυαναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων μετά τα τελευταία σχόλια αξιωματούχων της.

Η απόδοση του 10ετούς Δημοσίου υποχώρησε περισσότερο από 7 μονάδες βάσης στο 4,256% και του διετούς κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,679%.

Πετρέλαιο: Οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες

Οι επενδυτές εξετάζουν τις αβέβαιες προοπτικές για τα επιτόκια, ειδικά πότε και πόσο συχνά θα μειώνονταν φέτος.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Πέμπτη ότι αναζητούσε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε πριν μειώσει τα επιτόκια.«Θα χρειαστεί να δω τουλάχιστον άλλους δύο μήνες με στοιχεία για τον πληθωρισμό προτού μπορέσω να κρίνω αν ο Ιανουάριος ήταν ένα χτύπημα ταχύτητας ή μια λακκούβα», είπε.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιανουαρίου και ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού κινήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο, εγείροντας ανησυχίες για το εάν ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν πολλοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια της διοικήτριας της Fed Lisa Cook, η οποία είπε ότι ενώ αναμένει μείωση των επιτοκίων φέτος θα ήθελε να αισθανθεί περισσότερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα στέλνουν το ίδιο σήμα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θέλουν να βιαστούν να λάβουν αποφάσεις για τις μειώσεις επιτοκίων. Αντίθετα θα κινηθούν προσεκτικά  ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν περίμεναν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές