Η έγκριση του Bitcoin EFT από την πανίσχυρη αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προκάλεσε κύματα αισιοδοξίας στην αγορά κρυπτονομισμάτων, πυροδοτώντας ένα νέο ράλι στο Bitcoin.

Ωστόσο δεν φαίνονται όλοι χαρούμενοι από αυτή την εξέλιξη. Η μεγαλύτερη διαφωνία ήρθε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όχι, από «επίσημα χείλη» αλλά από ένα άρθρο που δημοσίευσαν στελέχη της στο Blog της ΕΚΤ, υπό το τίτλο «Έγκριση Bitcoin – τα νέα ρούχα του γυμνού αυτοκράτορα».

Ο Ulrich Bindseil και ο Jürgen Schaaf δεν μασούν τα λόγια τους, και εξαπολύουν δριμεία επίθεση στα  crypto, χτυπώντας εμμέσως την SEC: «Πάρτε τα ποπ κορν σας, τα κρυφά καρφιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Οι αρθρογράφοι της ΕΚΤ υπενθυμίζουν ότι στις 10 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε τα ETF για το Bitcoin: «Για τους πιστούς ακολούθους, η επίσημη έγκριση επιβεβαιώνει ότι οι επενδύσεις Bitcoin είναι ασφαλείς και το προηγούμενο ράλι είναι απόδειξη ενός ασταμάτητου θριάμβου. Διαφωνούμε και με τους δύο ισχυρισμούς και επαναλαμβάνουμε ότι η εύλογη αξία του Bitcoin εξακολουθεί να είναι μηδενική. Και η παράπλευρη ζημιά θα είναι τεράστια, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής ζημίας και της τελικής αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των λιγότερο εξελιγμένων» τονίζουν.

Και τονίζουν ότι σε μια ανάρτηση στο Blog της ΕΚΤ τον Νοέμβριο του 2022 καταρρίπτονται οι ψευδείς υποσχέσεις του Bitcoin: «Υποστηρίξαμε ότι το Bitcoin απέτυχε να εκπληρώσει την αρχική του υπόσχεση να γίνει ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Δείξαμε επίσης ότι η δεύτερη υπόσχεση του Bitcoin να είναι ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, η αξία του οποίου αναπόφευκτα θα συνέχιζε να αυξάνεται, ήταν εξίσου λανθασμένη. Προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους για την κοινωνία και το περιβάλλον, εάν το λόμπι του Bitcoin καταφέρει να επαναφέρει μια φούσκα με την ακούσια βοήθεια νομοθετών»

Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι έχουν υλοποιηθεί, τονίζουν.

Δαπανηρές και αργές

Σήμερα, οι συναλλαγές Bitcoin εξακολουθούν να είναι  αργές και δαπανηρές. Έξω από το dark web, το κρυφό μέρος του Διαδικτύου που χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου για πληρωμές. Οι ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της μεγάλης κλίμακας χρήσης του δικτύου Bitcoin από εγκληματίες δεν έχουν ακόμη πετύχει.

Ομοίως, το Bitcoin εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλο ως επένδυση. Δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (σε αντίθεση με τα ακίνητα) ή μερίσματα (μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (εμπορεύματα) και δεν προσφέρει κοινωνικά οφέλη (χρυσά κοσμήματα) ή υποκειμενική εκτίμηση που βασίζεται σε εξαιρετικές ικανότητες (έργα τέχνης). Οι λιανικοί επενδυτές με λιγότερες οικονομικές γνώσεις προσελκύονται από τον φόβο ότι θα χάσουν, με αποτέλεσμα να χάσουν δυνητικά τα χρήματά τους.

Και η εξόρυξη Bitcoin με τη χρήση του μηχανισμού απόδειξης εργασίας συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον στην ίδια κλίμακα με ολόκληρες χώρες, με τις υψηλότερες τιμές Bitcoin να συνεπάγονται υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας καθώς το υψηλότερο κόστος μπορεί να καλυφθεί από τους εξορύκτες.

Όμως, παρόλο που όλα αυτά ήταν γνωστά, και η φήμη της βιομηχανίας έχει πληγεί από μια μακρά και αυξανόμενη λίστα περαιτέρω σκανδάλων, το  Bitcoin έχει ανακάμψει σημαντικά από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 από κάτι λιγότερο από 17.000 $ σε περισσότερα από 52.000 $.

Γιατί λοιπόν αυτή η νεκρή γάτα αναπηδά τόσο ψηλά;

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΚΤ, για πολλούς, το ράλι το φθινόπωρο του 2023 ξεκίνησε από την προοπτική μιας επικείμενης ανατροπής στην πολιτική επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τη μείωση κατά το ήμισυ των ανταμοιβών εξόρυξης BTC την άνοιξη και αργότερα την έγκριση του Bitcoin spot ETF από την SEC.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα είχαν αυξήσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνων των επενδυτών και η επιτόπια έγκριση του ETF θα άνοιγε τις πύλες στη Wall Street για το Bitcoin. Και οι δύο υποσχέθηκαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων – το μόνο αποτελεσματικό καύσιμο σε μια κερδοσκοπική φούσκα.

Και τονίζουν ότι ενώ το τρέχον ράλι τροφοδοτείται από προσωρινούς παράγοντες, υπάρχουν τρεις δομικοί λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν την φαινομενική ανθεκτικότητά του: η συνεχιζόμενη χειραγώγηση της «τιμής» σε μια άναρχη αγορά χωρίς επίβλεψη και χωρίς δίκαιη αξία, η αυξανόμενη ζήτηση για το «νόμισμα του εγκλήματος », και ελλείψεις στις κρίσεις και τα μέτρα των αρχών.

Χειραγώγηση τιμών από την έναρξη του Bitcoin

Η ιστορία του Bitcoin έχει χαρακτηριστεί από χειραγώγηση τιμών και άλλους τύπους απάτης, υποστηρίζουν: «αυτό μπορεί να μην είναι πολύ περίεργο για ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει εύλογη αξία. Τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης έκλεισαν και οι χειριστές διώχθηκαν για απάτες κατά τους πρώτους κιόλας κύκλους. Και η τιμολόγηση παρέμεινε αμφίβολη στην περσινή ανοδική πορεία. Μια ανάλυση (Forbes, 2022) 157 ανταλλαγών crypto διαπίστωσε ότι το 51% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών bitcoin που αναφέρεται είναι πιθανότατα ψεύτικο».

Και η χειραγώγηση μπορεί να έχει γίνει πιο αποτελεσματική καθώς οι όγκοι συναλλαγών μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έντονης ύφεσης που ονομάζεται «χειμώνας κρυπτογράφησης», καθώς η παρέμβαση στην αγορά έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν η ρευστότητα είναι χαμηλή.

Το νόμισμα του εγκλήματος: χρηματοδότηση του κακού

Όπως επισημαίνουν συχνά οι κριτικές: ένα βασικό βοηθητικό πρόγραμμα που προσφέρει το crypto είναι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και εγκλημάτων όπως το ξέπλυμα χρήματος και το ransomware, τονίζουν και προσθέτουν ότι η ζήτηση για αυτό το περιβόητο όφελος είναι μεγάλη – και αυξάνεται.

Παρά την ύφεση της αγοράς, ο όγκος των παράνομων συναλλαγών συνέχισε να αυξάνεται. Το φάσμα των πιθανών εφαρμογών είναι ευρύ.

Το Bitcoin παραμένει η κορυφαία επιλογή για ξέπλυμα χρήματος στον ψηφιακό κόσμο, με παράνομες διευθύνσεις να μεταφέρουν 23,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογράφηση το 2022, σημειώνοντας αύξηση 68,0% από το προηγούμενο έτος. Περίπου τα μισά από αυτά τα κεφάλαια διοχετεύθηκαν μέσω βασικών ανταλλακτηρίων, τα οποία, παρά τα μέτρα συμμόρφωσης, χρησιμεύουν ως αγωγοί για τη μετατροπή της παράνομης κρυπτογράφησης σε μετρητά.

Επιπλέον, η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να είναι το προτιμώμενο μέσο για πληρωμές ransomware, με τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά γραφεία να αποφέρουν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σε σύγκριση με 567 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Λανθασμένη κρίση από τις αρχές;», διερωτώνται.

Λομπίστες

Η διεθνής κοινότητα αρχικά αναγνώρισε την έλλειψη θετικών κοινωνικών οφελών του Bitcoin. Οι νομοθέτες δίστασαν να διευκρινίσουν τους κανονισμούς λόγω της αφηρημένης φύσης των κατευθυντήριων γραμμών και των ανησυχιών σχετικά με την απόκλιση του Bitcoin από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η πίεση από καλά χρηματοδοτούμενους λομπίστες και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε σε συμβιβασμούς, αφού θεωρήθηκε ως μερική έγκριση των επενδύσεων σε Bitcoin .

Στις ΗΠΑ, η προσέγγιση της SEC για τα Bitcoin ETF αρχικά περιελάμβανε συμβιβασμούς, ευνοώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης λόγω της αντιληπτής χαμηλότερης μεταβλητότητάς τους και του χαμηλότερου κινδύνου χειραγώγησης των τιμών. Ωστόσο, μια δικαστική απόφαση τον Αύγουστο του 2023 υποχρέωσε την SEC να εγκρίνει τα spot ETF, οδηγώντας σε ένα σημαντικό ράλι της αγοράς.

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η ΕΕ έχουν λάβει μέχρι στιγμής κανένα αποτελεσματικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin, παρά τα στοιχεία για τις τεράστιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin παρουσιάζει προκλήσεις για τις αρχές, οδηγώντας μερικές φορές σε περιττή ρυθμιστική μοιρολατρία. Αλλά οι συναλλαγές Bitcoin προσφέρουν ψευδωνυμία και όχι πλήρη ανωνυμία, καθώς κάθε συναλλαγή συνδέεται με μια μοναδική διεύθυνση στο δημόσιο blockchain. Ως εκ τούτου, το Bitcoin ήταν «ένα καταραμένο εργαλείο», διευκολύνοντας τις παράνομες δραστηριότητες.

Αέρας…

Οι αναλυτές της ΕΚΤ καταλήγουν λέγοντας ότι το επίπεδο τιμών του Bitcoin δεν αποτελεί ένδειξη της βιωσιμότητάς του. Δεν υπάρχουν οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία, δεν υπάρχει δίκαιη αξία από την οποία μπορούν να προκύψουν σοβαρές προβλέψεις. Δεν υπάρχει «απόδειξη τιμής» σε μια κερδοσκοπική φούσκα.

Αντίθετα, μια διόγκωση της κερδοσκοπικής φούσκας δείχνει την αποτελεσματικότητα του λόμπι του Bitcoin. Η κεφαλαιοποίηση της «αγοράς» ποσοτικοποιεί τη συνολική κοινωνική ζημιά που θα προκύψει όταν ο πύργος από τραπουλόχαρτα καταρρεύσει….

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News