Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε επίσημα για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δικαστής Άρθουρ Ενγκορόν, που επέβλεψε τη δίκη του πρώην προέδρου για πολιτική απάτη, ολοκλήρωσε την απόφασή του για την υπόθεση το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου – που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει τώρα 30 ημέρες για να πληρώσει το πρόστιμο των 454 εκατ. δολ. ή να εξασφαλίσει εγγύηση για το συνολικό ποσό.

Το ποσό περιλαμβάνει ποινή 354 εκατομμυρίων δολαρίων συν σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους.

Η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας Λετίθια Τζέιμς επιβεβαίωσε στο AP ότι αν καθυστερήσει ο Τραμπ θα αρχίσει να επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας που φθάνουν τα 111.984 δολ. την ημέρα.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ξοδεύει περισσότερα από όσα βγάζει στην καμπάνια του

Σύμφωνα με το AP, αυτό το ποσό τόκου λαμβάνει υπόψη τόσο το πρόστιμο όσο και τον τόκο πριν από την απόφαση. Την Πέμπτη, ο Ενγκορόν απέρριψε τις προσπάθειες των δικηγόρων του Τραμπ να καθυστερήσουν την έναρξη της ποινής.

Η οριστική απόφαση σημαίνει επίσης ότι ο Τραμπ έχει 30 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, σύμφωνα με το νόμο της Νέας Υόρκης .

Στις 16 Φεβρουαρίου, η δικαστική διαμάχη στην αίθουσα του δικαστηρίου του Ένγκορον στο Μανχάταν έληξε αφού ο δικαστής της Νέας Υόρκης εξήγησε τις ποινές που θα πλήρωναν ο Τραμπ, δύο από τους γιους του και ο πρώην οικονομικός του διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ, Άλεν Βάισελμπεργκ, οι οποίοι «διόγκωναντις αξίες των περιουσιακών στοιχείων για να κερδίσουν  περισσότερα χρήματα.”

«Τα έγγραφα το αποδεικνύουν αυτό ξανά και ξανά. Πρόκειται για ένα βαρύγδουπο αμάρτημα, όχι για θανάσιμο αμάρτημα», είπε στην ετυμηγορία του τον Φεβρουάριο ο Ένγκορον, ο οποίος είχε εκδώσει προηγουμένως μια προδικαστική απόφαση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ διέπραττε την απάτη επί χρόνια .

Απάτη ή όχι

Ο ανώτατος δικαστής Άρθου Ενγκορόν, που συντάχθηκε με τους ισχυρισμούς της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, αποφάνθηκε ότι οι Τραμπ διέπραξαν μια σειρά από αδικήματα αστικής απάτης στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου για να να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι από τους δανειστές διογκώνοντας τον πλούτο του πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ αποκάλεσε την υπόθεση «πολιτικό χτύπημα» με σκοπό να παρεμποδίσει την προσπάθειά του να επιστρέψει στην Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι οι τράπεζες έβγαλαν κέρδη από τις συμφωνίες μαζί του και ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν με αυτό τον τρόπο με τις επιχειρήσεις του. «Δεν υπήρξε καμία απάτη», δήλωσε ο Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής. «Οι τράπεζες πήραν όλες τα χρήματά τους. Αγαπούν τον Τραμπ».

Εκπρόσωπος του Trump Organization δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν κακή για τις επιχειρήσεις στην πολιτεία. «Εάν επιτραπεί να ισχύσει, η απόφαση αυτή θα επιταχύνει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη έξοδο των εταιρειών από τη Νέα Υόρκη».

Η πολυαναμενόμενη έφεση

Στην έφεση, ο Τραμπ θα έχει πολλά επιχειρήματα που μπορεί να προβάλει για να ανατρέψει τουλάχιστον το μέγεθος και το εύρος της απόφασης του Ένγκορον. Σχεδόν το ήμισυ των χρηματικών ποινών που επέβαλε ο δικαστής βασίστηκαν στην εκτίμησή του για το πόσα χρήματα εξοικονόμησε ο Τραμπ με την απόκτηση φθηνότερη πίστωση. Ο Ένγκορον επέστρεψε επίσης 187 εκατ. δολάρια που ο Τραμπ έβγαλε πρόσφατα από την πώληση δύο ακινήτων. Ορισμένοι νομικοί παρατηρητές δήλωσαν μάλιστα πως ο υπολογισμός του δικαστή για τον Τραμπ σχετικά με τα υποτιθέμενα παράνομα κέρδη θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ακόμη και ως κερδοσκοπική.

«Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι πιθανότητες του Τραμπ να ασκήσει έφεση είναι μεγαλύτερες», δήλωσε ο John C. Coffee Jr, καθηγητής εταιρικού δικαίου και δικαίου των κινητών αξιών στη Νομική Σχολή του Κολούμπια.

Ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει ότι η Τζέιμς υπερέβη την εξουσία της βάσει του νόμου περί αστικής απάτης που χρησιμοποίησε για την υπόθεση, ιδίως επειδή η υποτιθέμενη συμπεριφορά του δεν είχε σαφή «θύματα».

Ο Τραμπ μπορεί να καθυστερήσει την εκτέλεση της απόφασης κατά τη διάρκεια της έφεσής του, καταθέτοντας εγγύηση έφεσης. Η καθαρή αξία του Τραμπ έχει εκτιμηθεί σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το μέγεθος των ρευστών διαθεσίμων του είναι ασαφές. Σε κατάθεση που έδωσε πέρυσι, ισχυρίστηκε ότι διαθέτει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, λιγότερα από όσα μπορεί τελικά να χρωστάει στο κράτος, αν η έφεσή του αποτύχει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή