Οι δαπάνες των ινδικών νοικοκυριών έχουν υπερδιπλασιαστεί στη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, με τα προϊόντα που δηλώνουν βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, δηλαδή όχι απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση, να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών.

Αυτό προκύπτει από μια κυβερνητική έκθεση, η οποία καταδεικνύει και τη διείσδυση των πολυεθνικών στην κατανάλωση της πιο πολυπληθούς χώρας του κόσμου.

Η μέση μηνιαία κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη στις αστικές περιοχές εκτιμάται ότι ανήλθε σε 6.459 ρουπίες (78 $) σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023, από 2.630 ρουπίες το 2011-2012.

Goldman Sachs: Βλέπει ανάπτυξη στην Ινδία άνω του 6% μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Στην αγροτική Ινδία την ίδια περίοδο, ανέβηκε σε περίπου 3.773 ρουπίες από 1.430 ρουπίες.

Λιγότερα για τρόφιμα

Τα νοικοκυριά ξοδεύουν λιγότερα ως ποσοστό σε τρόφιμα, έδειξε η έρευνα, δίνοντας μια εικόνα για τα καταναλωτικά πρότυπα των ινδικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες για είδη που υποδηλώνουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση, όπως ρούχα, τηλεοράσεις και ψυχαγωγία αυξήθηκαν.

Μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που θα διεκδικήσει την τρίτη θητεία του, φαίνεται να έχει τα δεδομένα με το μέρος του.

Οι κρατικές δαπάνες και η εγχώρια ζήτηση έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη και η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 7,3% το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, καθιστώντςα την Ινδία μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του Μόντι έχει επικριθεί από ειδικούς σχετικά με την αξιοπιστία και την ποιότητα ορισμένων οικονομικών δεδομένων. Η κυβέρνηση δεν δημοσίευσε αποτελέσματα από έρευνα για τις καταναλωτικές δαπάνες που διεξήχθη το 2017-18, επικαλούμενη ζητήματα μεθοδολογίας. Ελλείψει αξιόπιστων στοιχείων, οι αναλυτές χρησιμοποίησαν εναλλακτικούς δείκτες όπως η εναέρια κυκλοφορία και η ζήτηση καυσίμων για να καταγράψουν τον παλμό της οικονομίας της Ινδίας.

«Η υψηλότερη αύξηση της κατά κεφαλήν καταναλωτικής δαπάνης στις αγροτικές και αστικές περιοχές έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι η αγροτική οικονομία είναι υποτονική από το 2016-17», δήλωσε ο Madhavi Arora, οικονομολόγος στην Emkay Financial Services.

Το ποσοστό των τροφίμων στις μηνιαίες δαπάνες στις αγροτικές περιοχές μειώθηκε στο 46,4% στην τελευταία έρευνα, από 53% το 2011-12, ενώ η κατανάλωση εκτός ειδών διατροφής αυξήθηκε στο 53,6% από 47%, σύμφωνα με την έκθεση.

Το ποσοστό των δαπανών για τρόφιμα στις αστικές περιοχές μειώθηκε στο 39,2% από 42,6% νωρίτερα, ενώ το μερίδιο των μη τροφίμων αυξήθηκε στο 60,8%, από 57,4%.

Τα δεδομένα από την τελευταία έρευνα καταναλωτικών δαπανών θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των στοιχείων του πληθωρισμού λιανικής και του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή