Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου λίαν προσφάτως η διοίκηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου να αποφασίσει την επανεγγραφή φοιτήτριας, η οποία, εξαιτίας αδυναμίας μετακίνησης για ιατρικούς λόγους που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη της, δεν είχε καταφέρει να παραστεί στις τελικές και στις επαναληπτικές εξετάσεις του τμήματός της.
Ειδικότερα, η κυοφορούσα φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) αιτήθηκε την εξ αποστάσεως συμμετοχή της στις τελικές και τις επαναληπτικές εξετάσεις εξαιτίας αδυναμίας μετακίνησης για ιατρικούς λόγους που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη της. Εντούτοις, το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε, γεγονός που είχε ως συνέπεια την υποχρέωση επανεγγραφής σε τέσσερις θεματικές ενότητες με πλήρεις οικονομικές και εκπαιδευτικές υποχρεώσεις.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο Συνήγορος προέβη στη διαπίστωση ότι η εφαρμογή των προβλέψεων που αφορούν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών δεν πραγματοποιήθηκε με τον ορθό τρόπο, ιδίως όταν υφίσταται σοβαρό κώλυμα συμμετοχής στις εξετάσεις με φυσική παρουσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επεσήμανε, υφίσταται το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη διενέργεια εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών. Εν συνεχεία, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι στο ζήτημα πιθανής διάκρισης λόγω φύλου, καθώς η στάση του ΕΑΠ θέτει τη συγκεκριμένη σπουδάστρια σε μειονεκτική θέση έναντι των λοιπών σπουδαστών για λόγους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της. Και αυτό διότι, αν η συμμετοχή της στις διά ζώσης εξετάσεις δεν είναι εφικτή, εξαιτίας της αυξημένης διακινδύνευσης που ενέχει για την υγεία της ιδίας και του εμβρύου η μετακίνησή της, το γεγονός αυτό έχει δυσανάλογα επαχθείς συνέπειες για τη συγκεκριμένη σπουδάστρια (οικονομική ζημία, καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών της) και εν τέλει τη θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι των λοιπών φοιτητών για λόγους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της.
Τέλος, ο Συνήγορος ζήτησε να επανεξεταστεί η ειδική περίσταση της εγκυμοσύνης της φοιτήτριας, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας της, αλλά και του δικαιώματός της στην εκπαίδευση με όρους ισοτιμίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, η διοίκηση του ΕΑΠ αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έτυχε του δέοντα χειρισμού και αποφάσισε την επανεγγραφή της φοιτήτριας στις Θεματικές Ενότητες στις οποίες δεν κατέστη δυνατό να εξεταστεί, για το εαρινό εξάμηνο 2024, χωρίς οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.
Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό