Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου λίαν προσφάτως η διοίκηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου να αποφασίσει την επανεγγραφή φοιτήτριας, η οποία, εξαιτίας αδυναμίας μετακίνησης για ιατρικούς λόγους που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη της, δεν είχε καταφέρει να παραστεί στις τελικές και στις επαναληπτικές εξετάσεις του τμήματός της.

Ειδικότερα, η κυοφορούσα φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) αιτήθηκε την εξ αποστάσεως συμμετοχή της στις τελικές και τις επαναληπτικές εξετάσεις εξαιτίας αδυναμίας μετακίνησης για ιατρικούς λόγους που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη της. Εντούτοις, το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε, γεγονός που είχε ως συνέπεια την υποχρέωση επανεγγραφής σε τέσσερις θεματικές ενότητες με πλήρεις οικονομικές και εκπαιδευτικές υποχρεώσεις.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο Συνήγορος προέβη στη διαπίστωση ότι η εφαρμογή των προβλέψεων που αφορούν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών δεν πραγματοποιήθηκε με τον ορθό τρόπο, ιδίως όταν υφίσταται σοβαρό κώλυμα συμμετοχής στις εξετάσεις με φυσική παρουσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επεσήμανε, υφίσταται το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη διενέργεια εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών. Εν συνεχεία, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι στο ζήτημα πιθανής διάκρισης λόγω φύλου, καθώς η στάση του ΕΑΠ θέτει τη συγκεκριμένη σπουδάστρια σε μειονεκτική θέση έναντι των λοιπών σπουδαστών για λόγους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της. Και αυτό διότι, αν η συμμετοχή της στις διά ζώσης εξετάσεις δεν είναι εφικτή, εξαιτίας της αυξημένης διακινδύνευσης που ενέχει για την υγεία της ιδίας και του εμβρύου η μετακίνησή της, το γεγονός αυτό έχει δυσανάλογα επαχθείς συνέπειες για τη συγκεκριμένη σπουδάστρια (οικονομική ζημία, καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών της) και εν τέλει τη θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι των λοιπών φοιτητών για λόγους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της.

Τέλος, ο Συνήγορος ζήτησε να επανεξεταστεί η ειδική περίσταση της εγκυμοσύνης της φοιτήτριας, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας της, αλλά και του δικαιώματός της στην εκπαίδευση με όρους ισοτιμίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, η διοίκηση του ΕΑΠ αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έτυχε του δέοντα χειρισμού και αποφάσισε την επανεγγραφή της φοιτήτριας στις Θεματικές Ενότητες στις οποίες δεν κατέστη δυνατό να εξεταστεί, για το εαρινό εξάμηνο 2024, χωρίς οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.

Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό