Να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο σκοπεύει μέσα στις επόμενες ημέρες η Τζοέλ Γκαμπλ, μία εκ των αρχιτεκτόνων της οικονομικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Πούτιν – Μπάιντεν: Αντιπαράθεση με φράσεις όπως «τρελό κάθαρμα» και «χολιγουντιανός καουμπόυ»

Όπως μεταδίδει το Reuters η 33χρονη Γκαμπλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης, που είχε στόχο την τόνωση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, από την κβαντική πληροφορική έως την κατασκευή ημιαγωγών και τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις πολιτικές αυτές ως κλειδί για τη μείωση του πληθωρισμού, την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης και την υπονόμευση των ανταγωνιστών από το εξωτερικό, ιδίως της Κίνας.

Αποχώρηση σε δύσκολη περίοδο

Η αποχώρησή της έρχεται καθώς τα νομοθετικά επιτεύγματα του Μπάιντεν προσέκρουσαν σε τοίχο όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Πλέον, ο Δημοκρατικός πρόεδρος επικεντρώνεται στο να πείσει τους σκεπτικιστές ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων των φιλελεύθερων έγχρωμων νέων – όπως η Γαμπλ – ότι αξίζει μια δεύτερη θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει στις εκλογές του 2024, ενδέχεται να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς σε οποιαδήποτε νέα σημαντική οικονομική πολιτική, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανό να αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Ο ρόλος της Γκαμπλ

Η Γκαμπλ, που φέρεται ότι αποχωρεί για οικογενειακούς λόγους, είχε ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού που τελικά μετεξελίχθηκε στο πακέτο Μπάιντεν για τις υποδομές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα, στην πολιτική του «Buy American», που κατευθύνει περισσότερες αμερικανικές δαπάνες προς τους εγχώριους κατασκευαστές, στη προσπάθεια να διορθωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού που είχαν μπλοκαριστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, να αναβιώσουν οι ξεθωριασμένες γειτονιές ως οικονομικοί κόμβοι, στην πολιτική για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και τα ιατρικά χρέη των καταναλωτών.

Επίσης, υπηρέτησε το 2022-23 ως επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Εργασίας, καθώς η υπηρεσία χειρίστηκε την αντιπαράθεση για τα εργασιακά των σιδηροδρόμων και επεξεργάστηκε νέους κανόνες για την αμοιβή των υπερωριών και τους εργαζόμενους σε συναυλίες.

Ήπια προσγείωση

Ενώ ο Μπάιντεν δεν μπόρεσε να κλονίσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τις υψηλές τιμές και η βιομηχανική του πολιτική ενόχλησε συμμάχους από τον Καναδά έως τη Νότια Κορέα που πλήττονται από τη λογική του «Buy America», η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τις προβλέψεις. Οι πιο φιλικές προς τα συνδικάτα προσπάθειες του Μπάιντεν έχουν επίσης ενισχύσει τον εν ενεργεία πρόεδρο από τις εργατικές ομάδες που υποστηρίζουν τις πολιτικές εκστρατείες των Δημοκρατικών.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει χωρίς να αυξηθεί η ανεργία, σε μια «ήπια προσγείωση» που οι αξιωματούχοι αποδίδουν εν μέρει στις πολιτικές που διευκολύνουν τα σημεία συμφόρησης στις μεταφορές, φέρνοντας περισσότερους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας και ενισχύοντας την ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας να παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής