Mέσα στην άνοιξη, ακόμα κι εντός του Μαρτίου, αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες που θα ανοίξουν τον δρόμο για να γίνει πραγματικότητα το μεγαλεπήβολο εγχείρημα του Τhess INTEC στην Θεσσαλονίκη, μετά και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Thess INTEC: Το Επιχειρηματικό Πάρκο που θα «ανθίζει» η καινοτομία – Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης

Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC  με την καινοτομία να ρίχνει τον αναπτυξιακό σπόρο, όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να τρέξουν μέχρι το 2027 στο πάρκο της καινοτομίας με εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς να έχουν ανοιχτά τα ραντάρ τους ψάχνοντας ευκαιρίες.

Tο Thess INTEC, που οραματίστηκε ο πρόεδρος και CEO του φορέα υλοποίησης του project και πρώην πρόεδρος του ΣΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, στοχεύει να αποτελέσει τον game changer για την περαιτέρω ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην περιοχή, μετατρέποντας την Κεντρική Μακεδονία σε έναν ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις και ερευνητές, που επιδιώκουν να προωθήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Οι πρόδρομες εργασίες του έργου έχουν ήδη ξεκινήσει, αναμένεται, δε, σταδιακά να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίες, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας (άνοδος κατά 2%).

Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ζεστοί οι Ισραηλινοί, επενδύει και το ΕΚΕΤΑ

Χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας εκτιμάται ότι θα καλύπτουν τα ερευνητικά εργαστήρια και οι καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει υπογραφεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και τη μεταφορά σημαντικής ισραηλινής τεχνογνωσίας στη χώρα μας.

Στο τελικό στάδιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, το ισραηλινό «πάρκο μέσα στο πάρκο» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύπτει έως και 50.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας από το σύνολο των 250.000 τ.μ. της χτισμένης έκτασης του Thess INTEC.

Αν και το Thess INTEC δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2027, οι μέτοχοί του έχουν πάρει ζεστά το έργο, αφού τα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν αναλάβει την υλοποίηση κρίσιμων projects στα πεδία των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων.

Υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ενταγμένο και το «ΕΚΕΤΑ 2.0», το μεγάλο πρόγραμμα των 34 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το ΕΚΕΤΑ, έχει από το 2021 συμφωνήσει με το Thess INTEC για την κατασκευή εργαστηριακών υποδομών του εντός του Πάρκου, αρχικά 11.000 τ.μ., με option για επιπλέον 5.000 τ.μ., επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τους Ισραηλινούς και το ΕΚΕΤΑ, ενδιαφέρον επιδεικνύουν και άλλες επιχειρήσεις έστω και σε πρώιμο στάδιο, ελληνικές και ξένες, που αναζητούν κατάλληλους χώρους για να στεγάσουν στη Θεσσαλονίκη ερευνητικές δραστηριότητες και μονάδες προηγμένων τεχνολογιών. Διακηρυγμένος στόχος του Thess INTEC είναι να «παντρέψει» ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις, που δουλεύουν πάνω σε προηγμένες τεχνολογίες, σε πληθώρα κλάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις