Μπορεί να ταλαιπώρησε λίγο τους long, αλλά τελικά στο τέλος του Φεβρουαρίου το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 1.420 μονάδες, στη σκιά του συναλλακτικού άλματος λόγω rebalancing στους δείκτες του MSCI, συνεχίζοντας την καλή πορεία του 2024.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει και πάλι τον θετικό του ρυθμό

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,21% στις 1.424,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.408,89 μονάδων (+0,08%) και 1.424,79 μονάδων (+1,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 192,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 707 χιλ. τεμάχια αξίας 6,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,30% στις 3.463,35 μονάδες, ενώ στο +1,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.421,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,88% στις 1.247,63 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε θετικά τον μήνα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 4,19%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 4,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +5,53%.

Με το βλέμμα στην Πειραιώς

Η Πειραιώς έκλεψε την παράσταση και σήμερα, με τη μετοχή να κλείνει πάνω από τα 4 ευρώ, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, με τον τζίρο μάλιστα να ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

Το θετικό κλίμα επομένως συντηρείται, παρά τις αναταράξεις του Φεβρουαρίου που δοκίμασαν τις αντοχές πολλών long που καταγράφουν ήδη σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους. Άλλωστε, το ερώτημα που κυριαρχεί δεν είναι η μείωση της έκθεσης στην αγορά, αλλά μέχρι ποιου σημείου δικαιολογούνται οι κατοχυρώσεις κερδών προκειμένου να μην επαναληθούν φαινόμενα κατά τα οποία οι αγοραστές θα κυνηγήσουν υψηλότερα τις τιμές.

Όπως σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο γενικός δείκτης διατηρεί τα υψηλά 13 ετών, όντας σε bull τάση σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. “Κλειδί” και με θετικές προοπτικές  για τη συνέχεια ο τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και του χαμηλού κόστους των καταθέσεων.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης, συγκρίνοντας το ότι ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC “χτύπησαν” νέα ιστορικά υψηλά αυτές τις μέρες, ο ελληνικός Δείκτης κινείται 5.000 μονάδες περίπου κάτω από το ρεκόρ που σημείωσε το 1999, όντας σε δικό του “παράλληλο σύμπαν”, καθώς “πληρώνει” και τη “χαμένη” δεύτερη χρηματιστηριακή δεκαετία του αιώνα που ζούμε. «Φανταστείτε να κινούνταν τώρα το ΧΑ σε επίπεδα αντίστοιχα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης… Εκτιμούμε, βέβαια, το τρέχον bull market της Λεωφόρου Αθηνών, που σπεύδει να καλύψει μέρος από το “χαμένο έδαφος”, “εκμεταλλευόμενη” και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον», προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, εκτός του +5,22% της Πειριαώς, η ΕΛΧΑ ενισχύθηκε κατά 4,63%, ενώ Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ ακολούθησαν με το +3,83% και +3,25% που κατέγραψαν. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Cenergy και Aegean και άνω του 1% σε ΔΕΗ, Τιτάν, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος, με την Quest να χάνει όλα τα ενδοσυνεδριακά της κέρδη και να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Autohellas, με τις ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ να χάνουν 1,2%. Ο Σαράντης υποχώρησε κατά 2,13%,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών