Σε ένα ράλι χωρίς προηγούμενο έχει επιδοθεί το χρηματιστήριο της Τουρκίας, καθώς αφενός η «τεχνολογική μανία» κυριεύει και τις τουρκικές μετοχές, αφετέρου ο αμείλικτος πληθωρισμός οδηγεί τους επενδυτές της χώρας στο ασφαλές καταφύγιο των μετοχών.

Ο Borsa Istanbul έχει αυξηθεί περίπου 20% από τις αρχές του 2024, ενώ 61% εκτοξεύτηκαν οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

Η υπερπαραγωγή για τις τουρκικές μετοχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της απομείωσης της αξίας των αποταμιεύσεων των Τούρκων λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Έτσι, οι μικροεπενδυτές στρέφονται στο χρηματιστήριο και δη στις μετοχές τεχνολογίας που παγκοσμίως απολαμβάνουν την προτίμηση των αγορών.

Αλβανία: Η Τουρκία αναδεικνύεται τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής

Ο χρόνιος υψηλός πληθωρισμός πληθωρισμός πυροδότησε αιχμές στις αγορές της Τουρκίας τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος, το πιο θετικό επενδυτικό κλίμα προς τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ειδικότερα τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, σύμφωνα με τον Emre Akcakmak, σύμβουλο χαρτοφυλακίου στην East Capital, ειδικός διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών.

Η «παγκόσμια τεχνολογική μανία» – με επικεφαλής την Nvidia – έχει διαχυθεί στις αγορές της Τουρκίας και υπήρξε βασικός μοχλός της φετινής ισχυρής απόδοσης για την Borsa Istanbul, δήλωσε ο Tunç Yıldırım, επικεφαλής πωλήσεων θεσμικών μετοχών στην επενδυτική τράπεζα ÜNLÜ με έδρα την Κωνσταντινούπολη. & Co.

Οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 7,2 δισ. τουρκικές λίρες (233 εκατ. δολάρια) σε μεγάλα τουρκικά κεφάλαια που εστιάζουν στην τεχνολογία φέτος, σε σύγκριση με καθαρή εκροή 841 εκατ. τουρκικών λιρών πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής οικονομικών δεδομένων Finnet Electronic Publishing.

Οι φετινές εισροές είναι σημαντικές σε κλίμακα για τις αγορές της Τουρκίας και πιθανότατα οδηγήθηκαν από τοπικούς επενδυτές με σχετικά μεγάλες αποταμιεύσεις, είπε ο ίδιος.

Πολλές μετοχές τεχνολογίας εμπίπτουν στην κατηγορία κεφαλαιοποίησης μικρής ή μεσαίας αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισροές σε κεφάλαια τεχνολογίας είχαν υπερβολικό αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών τους.

Η σχετικά ελαφριά συγκέντρωση κεφαλαίων στις αγορές μετοχών φέτος έδωσε επίσης στους ιδιώτες επενδυτές λιγότερα σημεία πώλησης για να αποθηκεύσουν τα μετρητά τους, είπε ο Γιλντιρίμ. Οι εταιρείες έχουν συγκεντρώσει περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική αγορά μετοχών το πρώτο δίμηνο του 2024, σε σύγκριση με περίπου 811 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο δίμηνο του 2023, δείχνουν τα στοιχεία της Dealogic.

Οι αναλυτές ενίσχυσαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά κέρδη το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι φετινές αυξήσεις των τιμών των μετοχών δεν έκαναν τον δείκτη να φαίνεται πολύ πιο ακριβός.

Ωστόσο, ο Yıldırım πρόσθεσε ότι τα κέρδη στην αγορά φέτος προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κυριαρχήσει στην αγορά μετοχών, και τους Τούρκους θεσμικούς επενδυτές.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει περίπου 213 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αγορά φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, αλλά αυτές οι εισροές έχουν επιβραδυνθεί ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, στις οποίες το κυβερνών πολιτικό κόμμα του Ερντογάν θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής πόλης της χώρας.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα πλέγμα μέτρων τόνωσης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023.

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο επανάληψης, δηλαδή να αποδυναμωθεί η άσκηση αυστηρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

«Η όρεξη από τους [ξένους] επενδυτές δεν έχει μειωθεί, απλώς ο κόσμος περιμένει στο περιθώριο επειδή έχουμε [μόνο] εβδομάδες μέχρι τις εκλογές», είπε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «οι τοπικές εκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές, αλλά δεν παύουν να αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου».

Ο Ακτσάκμακ συμφώνησε ότι οι εκλογές είναι απίθανο να προμηνύουν μια σημαντική καμπή και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω ξένες εισροές. «Όταν τελειώσουν οι εκλογές, θα έχει εκλείψει ακόμη μια αβεβαιότητα», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας