Το Σάββατο, 2 Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν θα γίνει ο τελικός καθορισμός του εύρους της τιμής που θα πραγματοποιηθεί η διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, με τον στόχο να είναι να συγκεντρωθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εισήγηση θα γίνει από τον σύμβουλο του Ταμείου, Bank of America, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο την ίδια ημέρα, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία στις 4 Μαρτίου.

Ήδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι μεγάλο, με την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας να θεωρείται εδώ και καιρό ως το ισχυρότερο εχέγγυο για την επιτυχή διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει 337,6 εκατ. μετοχές της Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αλλά το ζητούμενο είναι το ποσοστό που θα διατεθεί.

Alpha Finance: Στα 4,90 ευρώ η τιμή στόχος για τη μετοχή της Πειραιώς

Στο τραπέζι ήδη υπάρχουν σενάρια για να κρατήσει το Ταμείο ένα ποσοστό 5% -6% από το 27% που κατέχει σήμερα, προκειμένου διατεθεί στο μέλλον με καλύτερους όρους, όμως το σενάριο να υπάρξει πλήρης διάθεση φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Το μομέντουμ

Τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας πρόσφατα στον ot.gr, σημείωναν ότι οι συνθήκες για τη διάθεση του 27% (το οποίο με σημερινές τιμές αποτιμάται στα 1,3 δισ.) των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ είναι σήμερα ιδανικές.

Όπως εξηγούν, με την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, η συναλλαγή θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, για να μπει στα ραντάρ των μεγαλύτερων funds του πλανήτη, που αναζητούν αυτή την περίοδο ευκαιρίες για επενδύσεις σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, την τελική απόφαση για το ποσοστό που τελικά θα διατεθεί εκτιμάται πως θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Στο επικρατέστερο σενάριο θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή μια συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από μετόχους λιανικής.

Αισιόδοξα μηνύματα

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας πρόσφατα σε αναλυτές, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2023 και των προβλέψεων για την εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου την περίοδο 2024 – 2026, σημείωσε χαρακτηριστικά πώς «όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε τους στόχους μας, έτσι και τώρα θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε το σχέδιό μας».

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου εκτιμά ότι η ετήσια καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί γύρω από τη ζώνη του 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, ενώ θα επιστραφεί το 50% ως μέρισμα στους μετόχους από το 2025 έναντι 10% το 2023 και 25% το 2024.

Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η ενίσχυση της σχετικής ανταμοιβής σε αυτά τα επίπεδα, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κεφαλαιακά μαξιλάρια, να διατηρεί τους δείκτες καθυστερήσεων σε υγιή επίπεδα και να επιτυγχάνει διατηρήσιμη και υψηλή κερδοφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις