Το ομόλογο της Intralot προστέθηκε από χθες στον κατάλογο των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό «εργαλείο» εκτός τραπεζικού συστήματος, το οποίο είχε για καιρό περάσει στην αφάνεια. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα χάρη και στο θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά επιστρατεύεται από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν ένα καινούργιο παράθυρο εξεύρεσης πόρων με ανταγωνιστικούς όρους.

Intralot: Καμπανάκι για το ομόλογο της εταιρείας – Τι είπε ο Σωκράτης Κόκκαλης (φωτο, βίντεο)

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος σημείωσε πως το εταιρικό ομόλογο της Intralot είναι το δεύτερο που εισάγεται το 2024, επισημαίνοντας πως η επιχείρηση του Σωκράτη Κόκκαλη «αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χρηματιστηριακή αγορά ως μοχλός άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων».

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο σήμερα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών διαπραγματεύονται 24 εταιρικά ομόλογα, συνολικής αξίας άνω των 4,6 δισ. ευρώ, με την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς να διαμορφώνεται σε 1,8 εκατ. ευρώ έναντι μόνο 900 χιλ. ευρώ το 2023. «Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας, στη σημερινή της μορφή η αγορά εταιρικών ομολόγων του ΧΑ είναι πλέον μία αποδεδειγμένη ισχυρή επιλογή τόσο για τις εταιρείες όσο και για το επενδυτικό κοινό», σημείωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νατάσα Στάμου, λέγοντας πως η Intralot στα 25 χρόνια παραμονής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνει συνεχώς τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, αξιοποιώντας, όλα αυτά τα χρόνια, τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και μοχλεύοντας κεφάλαια με την έκδοση μετοχών κα ATHEXGROUP ATHEXGROUP Public ομολόγων, προς όφελος των επενδυτών και της αγοράς.

Το επενδυτικό μομέντουμ

Ο άθλος που περιέγραψε ο κ. Κοντόπουλος πάντως έχει διπλή αξία, δεδομένου του ότι ο θεσμός των ομολόγων έχει περάσει από μία οδυνηρή δοκιμασία τα χρόνια της κρίσης, η οποία δεν είναι άλλη από το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου, κατά το πρόγραμμα PSI. Ένα κούρεμα που οδήγησε σε τεράστιες απώλειες αποταμιεύσεις ιδιωτών και όχι μόνο, καταρρίπτοντας την αξία της τοποθέτησης στους τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Η έτερη αξία είναι ότι η κουλτούρα «ανταγωνίζεται» επί τους ουσίας και τις αποδόσεις της μετοχικής αγοράς, οι οποίες στην συντριπτική πλειονότητα ξεπερνούν το μέσο όρο του 5% με 6% που προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα. Όπως άλλωστε φαίνεται και στον πίνακα που αρ, η μέγιστη απόδοση στη λήξη δεν ξεπερνά το 5,3%, με τους επενδυτές που θέλουν κάτι καλύτερο να πρέπει να επιλέξουν χαμηλότερης ποιότητας τίτλους.

Εντούτοις, δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που συστήνουν πλέον έκθεση στην εν λόγω αγορά, πέραν των εντόκων του ελληνικού δημοσίου που παραμένουν ψηλά στη λίστα των συστάσεων. Άλλωστε, η τρέχουσα απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων, για παράδειγμα, κινείται κοντά στο 4%, την ώρα που οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων έως 1 έτους δεν ξεπερνούν το 1,6%.

Τα επιτόκια δανεισμού

Σε κάθε περίπτωση, για την αγορά ομολόγων θα πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, με τις εισηγμένες ακόμη να βρίσκονται σε μία ζώνη που το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού δεν έχει επηρεαστεί ακόμη σημαντικά από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σαφώς και τα επόμενα βήματα των εισηγμένων θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα αυτόν τον καταλύτη, ο βαθμός αβεβαιότητας όμως του οποίου είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι η ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική της και να προχωρήσει σε μια μικρή μείωση επιτοκίου πιθανόν τον Ιούνιο, αν και αυτή η προοπτική είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία του πληθωρισμού. Αλλά ακόμη και να επιβεβαιωθεί, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης δεν θα είναι γρήγορος, επηρεάζοντας με τη σειρά του και το κόστος ομολογιακού δανεισμού των επιχειρήσεων.

Οι περισσότεροι εταιρικοί τίτλοι ενέχουν τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής από τους εκδότες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε προκαθορισμένες τιμές, περιορίζοντας έτσι το ρίσκο των εταιρειών σε περίπτωση που τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνουν επί μακρόν σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές