Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το Σάββατο, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν περισσότερη βοήθεια στον πολιορκημένο από τον ισραηλινό στρατό πολιορκημένο θύλακα.

Τρία αμερικανικά C-130 έριξαν ανθρωπιστικές προμήθειες πάνω από τη Γάζα το Σάββατο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Επαφές Μπλίνκεν με Ερντογάν, Φιντάν

Συνολικά ερρίφθησαν 66 πακέτα – 22 από κάθε αεροσκάφος, είπε ο αξιωματούχος. Τα πακέτα περιείχαν γεύματα για τον πληθυσμό της Γάζας, ωστόσο δεν περιείχαν νερό ή ιατρικές προμήθειες.

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σύντομα αεροπορικές ρίψεις επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς έκανε λόγο για τον αργό ρυθμό παροχής βοήθειας από εδάφους. Μιλώντας μαζί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν είπε ότι η βοήθεια δεν ρέει αρκετά γρήγορα στη Γάζα, καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται για να μεσολαβήσουν για μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε τη ροή πρόσθετης βοήθειας.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα «επιμείνει» ώστε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερα φορτηγά να μπορέσουν να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα.

«Θα επιμείνουμε απέναντι στο Ισραήλ ώστε να διευκολύνει περισσότερα φορτηγά και περισσότερες διαδρομές για να φτάσει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους η βοήθεια που χρειάζονται, χωρίς δικαιολογίες», είπε ο Μπάιντεν.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν προσφέρει από αέρος αεροπορική βοήθεια στη Γάζα. Αλλά η επιχείρηση του Σαββάτου είναι η πρώτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από την ανακοίνωση της επιχείρησης του Σαββάτου, αρκετές υπηρεσίες βοήθειας επέκριναν ως αναποτελεσματικά τα σχέδια των ΗΠΑ να ρίξουν από αέρος επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πάντα διαμαρτύρονται ότι οι αεροπορικές ρίψεις είναι καλές ευκαιρίες για φωτογράφηση, αλλά ένας άθλιος τρόπος παροχής βοήθειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω