«Συνάντηση»

Είχαν … «ραντεβού» χθες η Eurostat και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας! Ως «μεγάλα πνεύματα» … συναντήθηκαν! Εντάξει, όχι ακριβώς, η Eurostat ως γνωστόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ ο κ. Σκρέκας χθες το πρωί είχε «συνάντηση» με τις τηλεοπτικές κάμερες στο κατάστημα «Σκλαβενίτης» στο Μαρούσι! Όπως αντιλαμβάνεστε η «συνάντηση» είναι δημοσιογραφική αδεία….

Σταθερός

Χθες η Eurostat ανακοίνωσε τον πληθωρισμό της Ελλάδας, ο οποίος παρέμεινε τον Φεβρουάριο στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δηλαδή στο 3,2%. Την ίδια ακριβώς μέρα ο υπουργός Ανάπτυξης διαπίστωνε την … «κατάρρευση» των τιμών από τα μέτρα που έλαβε πριν από λίγες εβδομάδες.

Θα πέσει

Κατ΄ αρχήν για να λέμε – όπως πάντα! – την αλήθεια. Είναι προφανώς θετική εξέλιξη για τον πληθωρισμό στη χώρα μας, η διατήρηση του Φεβρουαρίου στο 3,2%. Να σας ενημερώσω ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός – εκτός απροόπτου φυσικά – θα πέσει κάτω από το 3,2%. Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, στην κατηγορία των καταναλωτικών προϊόντων οι ανατιμήσεις ήταν πολύ λιγότερες από τον Φεβρουάριο του 2023. Και τον Μάρτιο θα έχουν και τις μειώσεις των τιμών σε επτά σημαντικές κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων….

Η ακρίβεια

Βέβαια υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη για να πανηγυρίσει ο κ. Σκρέκας και η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος της ακρίβειας. Και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στους επόμενους μήνες! Το μόνο που επιτρέπεται είναι η αισιοδοξία….

—————

Άτυχοι!

Εν τω μεταξύ όσοι από τους εργαζόμενους περίμεναν να «εισπράξουν» τις τριετίες τους έχασαν! Τους πήρε την «μπουκιά από το στόμα» η … ΕΛΣΤΑΤ! Πως συνέβη αυτό; Απλώς, σύμφωνα με όσα προσφάτως νομοθετήθηκαν, οι τριετίες θα «ξεπάγωναν» εφόσον η ανεργία έπεφτε σε μονοψήφιο αριθμό. Κι όλες οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μονοψήφιο τον Ιανουάριο. Όμως…. Όμως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τον τρόπο υπολογισμού της ανεργίας και το ποσοστό της παρέμεινε διψήφιο! Ούτε παραγγελία να το είχαν οι εργοδότες!

Large;

Οι εργαζόμενοι προς το παρόν μπορούν να «παρηγορηθούν» με μία … «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού! Καλά λέμε και κανένα αστείο να περνάει η ώρα. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι η προχθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε τις μειώσεις των τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων, πως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, «κλείνοντας το μάτι» στους εργαζόμενους, κάτι μου λέει πως θα υπάρχει κάποια έκπληξη, που δεν θα είναι τα 820 ευρώ τον μήνα….

—-

Οι υδρογονάνθρακες

Στο προσκήνιο ήρθαν και πάλι οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Αφορμή στάθηκαν οι τρισδιάστατες σεισμικές που διενεργεί η ExxonMobil στην Κρήτη. Παράγοντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός της συνέχισης της αμερικανικής πολυεθνικής του προγράμματος για το οποίο δεσμεύτηκε να υλοποιήσει στη χώρα μας.

Ωστόσο, επισημαίνουν τη μεγάλη διαφορά των χρόνων και των εμποδίων από τη στιγμή της αδειοδότησης μέχρι τη γεώτρηση στη χώρα μας σε σχέση με άλλες αγορές εκτός συνόρων.

Το Ισραήλ

Για παράδειγμα η ελληνική εταιρεία Energean ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την

την έναρξη παραγωγής του δεύτερου κοιτάσματός αερίου στο Ισραήλ, του Karish North. Περιέχει 34 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 37 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες.

Και, μάλιστα, σε χρόνο που φαντάζει αδιανόητος για τη δική μας πραγματικότητα, αφού η εταιρεία ανακάλυψε το κοίτασμα μόλις τον Απρίλιο του 2019 και αυτό ήδη παράγει, παρά το ότι προηγήθηκε η πανδημία αλλά και το ότι η χώρα είναι σε πόλεμο…

Τα Ιωάννινα

Μιας και μίλησα για τη δική μας πραγματικότητα, μαθαίνω ότι η εκδίκαση των προσφυγών 30 κατοίκων και 18 φορέων κατά της περιβαλλοντικής άδειας που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Energean για την ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα Ιωαννίνων προσδιορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον Οκτώβριο, οπότε …ζήσε μαύρε μου. Δεδομένο ότι η εταιρεία θα ζητήσει παράταση, καθώς λήγει ο συμβατικός χρόνος που έχει στη διάθεσή της, αφού και για τη διενέργεια των σεισμικών είχαν χαθεί κάπου 2 χρόνια για τον ίδιο λόγο. Να θυμίσω ότι η σύμβαση για τις έρευνες στην περιοχή υπογράφηκε το 2013, ενώ η εκτενής σεισμική έρευνα από τις Repsol (αποχώρησε στη συνέχεια ) και Energean πραγματοποιήθηκε το 2018-2019, δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα – εξ ου και η απόφαση της Energean να προχωρήσει στην ερευνητική γεώτρηση.

Στο Ιόνιο

Ανάλογα, βλέπω αίτημα για παράταση να έρχεται και για το Block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, όπου η Energean είναι Operator με 75%, ενώ το 25% ανήκει στην HelleniQ Energy.

Εκεί, δεν έχουμε (ακόμη) προσφυγές, αφού η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση δεν έχει ακόμη ληφθεί και ενώ τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα που αντλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, δίνουν πολύ καλή εικόνα. Ωστόσο, και εδώ τελειώνει ο συμβατικός χρόνος, κυρίως λόγω παλαιότερων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, ενώ θα πρέπει και η κοινοπραξία, πριν πάρει αποφάσεις, να βρει λιμάνι κατάλληλο να υποστηρίξει τις εργασίες και τον ελλιμενισμό των πλοίων και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν.

Τα λιμάνια

Γενικά, το θέμα της αδυναμίας διασφάλισης λιμενικής βάσης φαίνεται ότι ήταν αυτό που οδήγησε τις HelleniQ Energy – Energean (50-50) να αφήσουν την παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου, ενώ το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζει και η ExxonMobil με την Κρήτη. Πριν λίγους μήνες, μάλιστα, μάθαμε ότι άνθρωποί της είχαν φτάσει την αναζήτηση μέχρι και την Πάτρα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories