Χαρούμενος

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας – συμπαθής και αγαπητή πολιτική «περσόνα» και ταλαιπωρημένος, οφείλω να ομολογήσω – στη διάρκεια των τελευταίων ημερών κοιμάται και ξυπνάει με μία ημερομηνία στη σκέψη του. Την έχει σημειώσει και πάνω στο ημερολόγιο του. Αν ήταν δυνατόν να περνούσε ο χρόνος … σκίζοντας τα φύλλα του ημερολογίου, θα το έκανε. Δεν κρατιέται. Με τίποτα!

Μειώσεις

Η ημερομηνία που έχει κυκλώσει – με το βαρύτιμο στυλό του – στο ημερολόγιο του γραφείου του, γράφει «Παρασκευή 1η Μαρτίου»! Τι πρόκειται να συμβεί; Τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας. Και έχει στα χέρια του τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτικών επιχειρήσεων – τους τις ενεχείρησαν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, όπως ορίζει ο νόμος – με βάση τους οποίους προκύπτει πως οι μειώσεις τιμών στις επτά κατηγορίες των προϊόντων, των οποίων μειώνονται οι παροχές επί τιμολογίου κατά 30%, φτάνουν μέχρι και 15%! Το είπε χαρούμενος χθες το πρωί στην ΕΡΤ….

Ενημέρωσε

Βέβαια τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη μόλις ήρθαν οι κατάλογοι και βγήκαν τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία – θεωρώ βέβαιο – ότι πήρε τον … «επόπτη» του στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσο και του είπε τα ευχάριστα. Να γελάσει και του κ. Σκέρτσου λίγο το χειλάκι. Γιατί με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα του «μαύρισε την ψυχή»!

«Μερακλωμένος»

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν την Παρασκευή θα έχουμε χαρές και πανηγύρια. Δεν ξέρω μήπως κατέβει στην Κάνιγγος και πάνω στην ταράτσα του ιστορικού κτιρίου ψήσουν και κανένα αρνί – μπορεί και κοκορέτσι! – με την συνοδεία κλαρίνων! Λογικό να είναι μερακλωμένος! Πάντως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου βλέπει την σκόνη του…. Και προβλέπω φυσικά αν δεν κάνει δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιτυχία σίγουρα θα καταγραφεί στον εβδομαδιαίο πρωθυπουργικό απολογισμό του fb….

————————-

Σκληρός…

Εν τω μεταξύ όλο το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα – που λέει ο λόγος – έλεγε πως από τις 29 Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Γιατί αλλιώς κινδυνεύει η χρηματοδότηση και διάφορα τέτοια!

… όχι άκαρδος!

Χθες όμως ο «φίλος της κυβέρνησης» κ. Γιάννης Μασούτης, ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων απέστειλε εναγώνια επιστολή προς τον κ. Χατζηδάκη, από τον οποίο ζητά – παρακαλώ! – 6μηνη παράταση της εφαρμογής του μέτρου γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του. Έχω την υποψία – ως καχύποπτος νους… – πως η παράταση θα δοθεί. Δεν θα είναι 6μηνη φυσικά. Μπορεί να είναι 3 ή 4 μηνών. Διότι αυτά τα οποία βλέπει η αγορά δεν μπορεί να μην τα βλέπει ο κ. Χατζηδάκης. Απλώς η επιστολή βοηθάει τον υπουργό να «κάνει την καρδιά του πέτρα» και να δώσει την παράταση. Πόσο μάλλον αφού ο αιτηθεί την αναστολή είναι δικός μας άνθρωπος….

————————-

Carbon Credits

Τελικά, το σύστημα της εθελοντικής αγοράς πιστώσεων άνθρακα (Carbon Credits) δεν θα αφορά την αυτοχρηματοδότηση του νέου μηχανισμού διαχείρισης των δασών και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αλλά ούτε εντός του 2024 θα λειτουργήσει αυτό το νέο «Χρηματιστήριο» πιστώσεων άνθρακα, όπως είχε προ τετραμήνου ειπωθεί, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μυστήριο

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη, η νέα εθελοντική αγορά πιστώσεων άνθρακα δεν έχει να κάνει με τα διαχειριστικά σχέδια, «αλλά με τη δημιουργία νέων δασών και τους πόρους που μπορούμε να εξασφαλίσουμε όταν θα βάζουμε τα δάση σε διαχείριση». Και όπως είπε ο ίδιος, έως το τέλος του έτους θα θεσμοθετηθεί. Το πότε θα λειτουργήσει άγνωστο. Μυστήριο θα συμπλήρωνα καθώς ο υπουργός την περίοδο των δασικών πυρκαγιών πολύ συχνά ανήγγειλε την εφαρμογή του συστήματος Carbon Credits

Πελάτες

Σε αυτό το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον υπουργό, πελάτες θα είναι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που θα αγοράζουν πιστώσεις εάν θέλουν να διαμορφώσουν ένα «πράσινο» προφίλ και πωλητές θα είναι είτε το Δημόσιο το οποίο θα μπορεί να πουλά τα δικαιώματα που θα δημιουργούνται στις νέες περιοχές που σταδιακά θα μπαίνουν σε καθεστώς διαχείρισης, ή ένας ιδιώτης που θα δημιουργεί σε άγονη περιοχή ένα νέο δάσος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories