Όταν η γαλλική εταιρία Mistral, που πρωταγωνιστεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης,  ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Microsoft αυτή την εβδομάδα, οι Βρυξέλλες «ούρλιαξαν από οργή», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Αντίθετα με την αντίδραση στην έδρα της ΕΕ, για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο.

Mistral: Αυτή είναι η γαλλική startup που θέλει να ξεπεράσει την OpenAI

Η κυβέρνηση του Μακρόν προσπάθησε να καθιερώσει τη Γαλλία ως προπύργιο του ευρωπαϊκού δυναμισμού της τεχνητής νοημοσύνης, εξίσου υπέρ της καινοτομίας και υπέρ της ρύθμισης. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να τοποθετήσει τη χώρα του ως παγκόσμιο ρυθμιστή τάσεων στην αναδυόμενη τεχνολογία.

«Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη πρέπει να καινοτομεί προτού ρυθμίσει», δήλωσε πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών του Μακρόν, Μπρούνο Λε Μερ , πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ρύθμιση είναι απαραίτητη, αλλά θα είναι πιο αποτελεσματική αν έχουμε Ευρωπαίους παίκτες που κατέχουν την τεχνητή νοημοσύνη».

Παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε για τη συμφωνία Mistral-Microsoft πριν ανακοινωθεί, το Παρίσι στοχεύει να τη δει ως επιτυχία για τη στρατηγική του. Η συμφωνία θα επιτρέψει στη γαλλική εταιρεία να επεκτείνει την εμβέλειά της μέσω της πλατφόρμας Azure του τεχνολογικού γίγαντα – να γίνει ένας καλόπιστος ανταγωνιστής των τιτάνων της Silicon Valley.

Η επικτρατούσα ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «χαστουκίζει με πρόστιμα και γραφειοκρατία» τις ισχυρές – και σχεδόν πάντα αμερικανικές – εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας, επισημαίνει το Politico.

Το Παρίσι, κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ρεαλιστική και είναι έτοιμη να συμφιλιωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες – ειδικά αν αυτό οδηγήσει σε μια ζωντανή εγχώρια σκηνή τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πρώην επικεφαλής της Google Eric Schmidt – υποστηρικτής της Mistral – συνεργάστηκε με δύο Γάλλους δισεκατομμυριούχους για να ξεκινήσει ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στη γαλλική πρωτεύουσα πέρυσι.

Ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram Meta και ο γίγαντας της αναζήτησης Google έχουν μακροχρόνια τμήματα έρευνας AI στο Παρίσι και επεκτείνουν το έργο τους στη Γαλλία. Η Meta άνοιξε μια νέα θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων AI τον Νοέμβριο, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στα εγκαίνια του νέου κόμβου AI της Google παρευρέθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπ.Λε Μερ.

Το όραμα, σύμφωνα με τα λόγια του Μπ.Λε Μερ στα εγκαίνια, είναι να γίνει η Γαλλία «η καλύτερη στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Η συμφωνία Mistral-Microsoft αυτής της εβδομάδας είναι ένα παράδειγμα της γαλλικής αντίληψης για την «τεχνολογική κυριαρχία». Η χώρα επιδιώκει να προωθήσει τις γαλλικές επιχειρήσεις ως παγκόσμιους πρωταγωνιστές, εντάσσοντας τη γενικότερη φιλοδοξία της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτηση από άλλες περιοχές για κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αποστολή της Mistral

Η Mistral αυτοχαρακτηρίστηκε ως ένα αμιγώς ευρωπαϊκό θαύμα της τεχνητής νοημοσύνης ικανό να ανταγωνιστεί τον κατασκευαστή της ChatGPT OpenAI ή το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Google.

Επίσης, άσκησε σκληρή πίεση κατά του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, φοβούμενη ότι θα πνίξει τις νεοσύστατες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό αναμφισβήτητα,  οδήγησε το Παρίσι να απαιτήσει και να επιτύχει αλλαγές στο νόμο σε διαπραγματεύσεις υψηλών ταχυτήτων.

Τον Δεκέμβριο η Mistral  συγκέντρωσε 385 εκατ. ευρώ από πηγές όπως τα αμερικανικά μεγαθήρια επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz και Lightspeed. Η Microsoft, η οποία στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα επιτρέψει στη Mistral να χρησιμοποιήσει τους υπερυπολογιστές της για την εκπαίδευση νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, έβαλε επίσης 15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ λένε ότι πρόκειται για απόδειξη ότι -μακριά από το να είναι το «σύμβολο της τεχνολογικής καινοτομίας της ΕΕ»,  η Mistral είναι ένα άλογο- κυνηγός για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Kim van Sparrentak, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εργάστηκε για το νόμο που αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αποκάλεσε τη Mistral «βιτρίνα για τα λόμπι των εταιριών της «μεγάλης τεχνολογίας»,  με αμερικανική επιρροή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ