Σε ένταση του μεταξύ τους ανταγωνισμού θα οδηγηθούν  Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ με «λεία» το αλουμίνιο της Μέσης Ανατολής εφόσον η ΕΕ αποφασίσει να προβεί σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και σε απαγόρευση του εν λόγω μετάλλου κατά τους επόμενους μήνες πυροδοτώντας αυξήσεις τιμών που θυμίζουν το 2018 όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Rusal.

Η αντιπαράθεση για το αλουμίνιο που παράγουν χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα αύξησης τιμών για τις δυτικές εταιρείες στις βιομηχανίες μεταφορών, συσκευασίας και κατασκευών – οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος πρώτων υλών και μισθοδοσίας.

EE: Γερμανία και Ιταλία τορπιλίζουν τον νόμο για τις αλυσίδες εφοδιασμού

Το αλουμίνιο είναι βασικό συστατικό για τα ηλεκτρικά οχήματα. Σημαντικά ελαφρύτερο από το ατσάλι, είναι πλέον το μέταλλο της επιλογής σε μια μεγάλη γκάμα ανταλλακτικών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η ΕΕ συζητούσε επί μήνες την επιβολή κυρώσεων που θα απαγόρευαν το ρωσικό αλουμίνιο. Ωστόσο στο τελευταίο πακέτο μέτρων με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τι ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν συμπεριλήφθηκαν κυρώσεις για το αλουμίνιο. Ωστόσο το μπλοκ αναμένεται σύντομα να προτείνει ένα άλλο πακέτο κυρώσεων με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής προμήθευσαν τις διεθνείς αγορές με 6,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 9% των παγκόσμιων προμηθειών πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου. Περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι στάλθηκαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απώλεια του ρωσικού μετάλλου από τις αγορές μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο έλλειμμα στην Ευρώπη της τάξης των 500.000 τόνων. Μια ποσότητα από αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να εξισορροπηθεί από τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα σε μια τέτοια προοπτική.

«Οι προμηθευτές της Μέσης Ανατολής δεν θα είναι σε θέση να υποκαταστήσουν πλήρως το έλλειμμα της Ευρώπης γρήγορα», δήλωσε ο Dmitri Ceres από την εταιρεία αλουμινίου PerenniAL με έδρα τις ΗΠΑ.

Οι αγοραστές αλουμινίου στη φυσική αγορά πληρώνουν την τιμή του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου συν ένα ασφάλιστρο για να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς και διεκπεραίωσης και τους φόρους.

«Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα θα πρέπει να αυξηθούν για να προσελκύσουν το μέταλλο από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ασφάλιστρα στις ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να αυξηθούν για να διατηρήσουν τις ροές του μετάλλου», δήλωσε η Ceres.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη ρωσική εταιρεία παραγωγής Rusal τον Απρίλιο του 2018 προκάλεσαν μια κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του στο Λονδίνο να εκτιναχθεί κατά 35% μέσα σε λίγες ημέρες καταγράφοντας υψηλό επτά ετών.

Τα ασφάλιστρα των ευρωπαϊκών δασμών αυξήθηκαν κατά 45% τον επόμενο μήνα, ενώ τα ασφάλιστρα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20% την ίδια περίοδο.

Πού θα εκτιναχθεί σήμερα το αλουμίνιο;

Οι αυξήσεις των τιμών σε περίπτωση νέας απαγόρευσης είναι απίθανο να επεκταθούν όσο εκείνες του 2018 λόγω των πλεονασμάτων στην Ασία, με τις ρωσικές προμήθειες αλουμινίου πιθανόν να εκτραπούν στην Κίνα, ήδη κύριος αποδέκτης του ρωσικού αλουμινίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η ισχύς της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από το εάν το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME), ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ, αποφασίσει να απαγορεύσει το αλουμίνιο ρωσικής προέλευσης, το οποίο αποτελεί το 90% των αποθεμάτων σε αποθήκες που είναι εγγεγραμμένες στο LME.
«Εάν οι τόνοι της Rusal δεν ήταν πλέον αποδεκτές στις συναλλαγές στο LME, δεδομένης της έλλειψης μη ρωσικού μετάλλου στις αποθήκες, τα φυσικά ασφάλιστρα και οι τιμές LME κατά πάσα πιθανότητα θα αυξάνονταν σε υψηλά ποσοστά», δήλωσε ο αναλυτής της Bank of America, Michael Widmer.

Οι κυρώσεις και οι δασμοί 200% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει πολλές αμερικανικές εταιρείες να διαφοροποιηθούν ως προς την προμήθεια του μετάλλου, και από τη Ρωσία σαν έχουν στραφεί σε άλλες περιοχές και χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν στους 16.902 τόνους πέρυσι ή στο 0,4% του συνόλου, από 4% το 2022 και σχεδόν 9% το 2018, έδειξαν στοιχεία από το Trade Data Monitor (TDM).

Ωστόσο, παρόλο που οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου στην ΕΕ έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Σύμφωνα με την TDM, οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου στην ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 512.122 τόνους το 2023 ή στο 8% του συνόλου από 12% το 2022 και 19% το 2018.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό αλουμίνιο θα σημαίνουν υψηλότερα ασφάλιστρα στην Ευρώπη. Τα ασφάλιστρα των ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να αυξηθούν για να παραμείνουν ανταγωνιστικά», δήλωσε ο αναλυτής της BNP Paribas, David Wilson.

«Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα είναι ήδη υψηλότερα, τα έξοδα αποστολής για την απόκτηση του μετάλλου από τη Μέση Ανατολή και άλλες ασιατικές χώρες έχουν αυξηθεί λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή