Να κρατήσει τη ζώνη των 1.430 μονάδων παλεύει το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με την πλειονότητα των τίτλων του να βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη, αλλά με τις στηρίξεις αρκετών δεικτοβαρών να λειτουργούν ως ανάχωμα στην πίεση που ασκείται από κινήσεις profit taking.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 1.430,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 64,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.475,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,55% στις 1.259,78 μονάδες.

Ενθυλάκωση ρευστότητας

Ο άξονας περιστροφής της αγοράς παραμένει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Πειραιώς, τόσο λόγω μεγέθους (1,34 δισεκ. ευρώ στο ανώτατο όριο) όσο και βάσει συστημικής σημασίας. Την ίδια ώρα, ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη για τις επόμενες ημέρες της αγοράς.

Η αγορά βρίσκεται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που αναμένεται να εκτονωθεί η συσσωρευμένη δυναμική της. Εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσματα και τα μερίσματα υπάρχει πλέον κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αν και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι υποστηρικτικά των αποτιμήσεων μια συναλλαγή που θα αφορά το 100% μιας εισηγμένης θα τύχει διαφορετικής υποδοχής από την αγορά δίνοντας κίνητρα ευρύτερων αναθεωρήσεων για τις αποτιμήσεις ενός επιμέρους κλάδου (όπως φαίνεται στην Πληροφορική) ή και της αγοράς.

Έτσι το μοτίβο παραμένει ανοδικό. Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του τις 1.460 μονάδες σε πρώτη φάση, με τον ευκταίο στόχο για το 2024 τις 1.650. Κι όσο δεν υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το κλίμα, τόσο η πιθανότητα συνέχισης είναι μεγάλη, ανεξάρτητα κάποιων πτωτικών κομματιών που μοιραία θα έρθουν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Aegean και Cenergy βαρύνουν την αγορά με τις άνω του 1% απώλειες τους, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Autohellas, Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Eurobank, ΟΤΕ και Τέρνα ΕΝεργειακή.

Στον αντίποδα, η Quest κερδίζει 5,55%, με την Quest να ενισχύεται κατά 1,08%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Σαράντης και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή είναι η Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες