Στη ζώνη των 1.430 μονάδες «κάθισε» και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναλώθηκε για ακόμη μία φορά σε ένα rotation εντολών, προκειμένου να απορροφήσει τις αναταράξεις της τελευταίας ημέρας του book building για το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, με το τελευταίο ημίωρο να είναι εκρηκτικό στις συναλλαγές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 1.433,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.427,08 μονάδων (-0,27%) και 1.434,54 μονάδων (+0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 119,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,1 εκατ. τεμάχια αξίας 11,6 εκατ. ευρώ.

Άντληση 812,5 εκατ. ευρώ από ετήσια έντοκα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδος 0,18% στις 3.474,79 μονάδες, ενώ στο -0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.452,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 1.267,72 μονάδες.

Μοιρασμένα τα πρόσημα

Σε ένα εύρος μικρότερο των 8 μονάδων κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης, ισορροπώντας εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων και αποτυπώνοντας την επιφυλακτική στάση που ακολούθησαν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Οι εντολές κινήθηκαν άλλωστε σε έναν άξονα πέριξ της Πειραιώς, καθώς το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο placement της Πειραιώς ήταν μεγάλο.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι long που προσπαθούν να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση των «θέσεων που έχουν αποδώσει, που έχουν ακόμη περιθώρια, που χρήζουν κατοχύρωσης των κερδών και της συντήρησης της ρευστότητας σε επαρκή επίπεδα». Με άλλα λόγια επιδίδονται σε αναζήτηση των θέσεων εκείνων που θα βελτιώσουν τη ρευστότητα με την κατοχύρωση των κερδών τους, αλλά χωρίς να αποχωρήσουν από εκείνες που έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Αυτές οι αναδιαρθρώσεις θέσεων αποτυπώθηκαν και στις τελευταίες συνεδριάσεις στο ταμπλό της αγοράς, το οποίο δείχνει και την επιλεκτικότητα σε τίτλους και σε κλάδους που υπόσχονται να οδηγήσουν την θετική τάση της αγοράς, η οποία συντηρείται στο ακέραιο. Σε αυτό βέβαια βοηθά και η καλύτερη ορατότητα που φαίνεται ότι υπάρχει σε όσες εισηγμένες έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2023, ή έχουν δώσει περισσότερα στοιχεία για τις επιστροφές στους μετόχους.

Άλλωστε, πέραν των σεναρίων που υπήρξαν για την Πειραιώς, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ φέρνει στην ελληνική κεφαλαιαγορά ξένους θεσμικούς που έχουν διαφορετικό προφίλ από αυτό που έχει συνηθίσει η Λ. Αθηνών. Ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας τους, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στις επενδυτικές επιλογές μόνο καλό θα κάνουν σε μια αγορά που θέλει να “ωριμάσει” και να ανέβει κατηγορία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ δεν ικανοποίησε με τα αποτελέσματα της κλείνοντας με απώλειες σήμερα 5,83%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Τιτάν. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Cenergy, Jumbo, Quest, Coca Cola, Motor Oil, Autohellas, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άλμα 3,33% στα 17,05 ευρώ και σε υψηλά 7μήνου, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο +2,21%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Alpha bank και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Aegean, ΔΕΗ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Σαράντης και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες