
Την περασμένη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκαν δύο κείμενα, το ένα από την Πυρηνική Συμμαχία (αριθμεί 12 κράτη μέλη) και το άλλο από του Φίλους των Ανανεώσιμων (με συμμετοχή 13 κρατών μελών). Το δεύτερο κείμενο υπέγραψε και η Ελλάδα, προσχωρώντας έτσι στη συμμαχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ως μέσο για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ένωσης.
Για την Ελλάδα η ένταξη στην ανανεώσιμη συμμαχία είναι μια σωστή κίνηση δεδομένης της μεγάλης βαρύτητας που αποκτούν για τη χώρα μας οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν περίπου το 49% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα διασυνδεδεμένα νησιά —ενώ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ανεβάζει αυτό το ποσοστό σχεδόν στο 80% το 2030. Ακόμη όμως και εάν δεν φτάσει η Ελλάδα να έχει 80% ανανεώσιμη ενέργεια στον ηλεκτρισμό σε έξι χρόνια από σήμερα, το σίγουρο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται.
Η προσχώρηση της Ελλάδας στην ανανεώσιμη συμμαχία θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά δεν θέλαμε να δυσαρεστήσουμε την επικεφαλής της συμμαχίας της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ, δηλαδή τη φίλη Γαλλία —το πιο ισχυρό μέλος της ανανεώσιμης ομάδας είναι η Γερμανία. Φαίνεται όμως ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο των εξοπλισμών απελευθέρωσαν τρόπον τινά την Ελλάδα και στο ενεργειακό πεδίο. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο άλλο, πολλά υποσχόμενο, πυρηνικό πεδίο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πυρηνική σύντηξη. Στην προώθηση της σύντηξης πρωτοστατούν άλλωστε τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία. Και οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό στις αρχές της δεκαετίας του 2040 να λειτουργεί στην Ευρώπη το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικής σύντηξης.
Το ευχάριστο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία δεύτερη ενεργειακή είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας πάλι την περασμένη Δευτέρα, η οποία λέει ότι οι επικεφαλής των δύο συμμαχικών κλαμπ, Γαλλία και Γερμανία, συμφώνησαν να επεξεργαστούν από κοινού μέτρα και πολιτικές για να αυξηθεί η ευελιξία των ενεργειακών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αυξημένη ευελιξία είναι απαραίτητος όρος, εάν ποτέ θέλουμε να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση. Και ως πηγές ευελιξίας οι δύο χώρες καταγράφουν την αποθήκευση ενέργειας, την ευέλικτη ζήτηση από καταναλωτές, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας αλλά και τις ευέλικτες και ελεγχόμενες μονάδες παραγωγής. Αυτό το τελευταίο εννοεί, βασικά, τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Επομένως τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα έχουμε στον ηλεκτρισμό κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα πρέπει να αυξήσουμε τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, να ξεκινήσουμε επιτέλους τη διασύνδεση προς την Κεντρική Ευρώπη και να έχουμε επαρκή αριθμό από μονάδες φυσικού αερίου.
Ο Γιώργος Στάμτσης είναι Δρ. Μηχ., Ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Πολιτικής και Αγορών


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο