Η οικονομική ύφεση στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά αλλά και οι γεωπολιτικές αναταραχές άφησαν μικρές αμυχές στην ελληνική πολυεθνική ElvalHalcor της Viohalco.

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στους κλάδους του αλουμινίου και του χαλκού και ελέγχεται από τον κ. Μιχάλη Ν. Στασινόπουλο επέδειξε το 2023 ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, όπως προκύπτει από τα χθεσινά ετήσια οικονομικά αποτελέσματα.

Ισχυρή κερδοφορία το 2023 για την ElvalHalcor του Μιχάλη Στασινόπουλου

Οι πωλήσεις της σε περισσότερες από 103 χώρες του πλανήτη μέσα στο σκηνικό αβεβαιότητας που συνθέτουν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αλλά και η αναταραχή που πυροδοτούν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, κατάγρεψαν μερικές απώλειες.

Κόντρα και στα υψηλά επιτόκια δανεισμού ο όγκος υποχώρησε μόλις κατά 4,6% ενώ σε αξία μειώθηκαν σχεδόν στα 3,3 δισ. από 3,7 δισ. ευρώ το 2022. Όμως ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το 2021. Έτος που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την επιστροφή της επιχειρηματικότητας στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

Αξίζει να αναφερρθεί πως η οργανική κερδοφορία της ElvalHalcor υποχώρησε κατά περίπου 32 εκατ. ευρώ το 2023 κλείνοντας στα 239 από 271 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του δανεισμού

Στα μυστικά της θωράκισης των δύο κλάδων αλουμινίου και χαλκού είναι, όπως προκύπτει από τα ετήσια οικονομικά αποτέλεσματα, ήταν οι χειρισμοί της διοίκησης στο δανεισμό της εισηγμένης αξιοποιώντας τις υψηλές ταμειακές ροές των 269,7 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 28,8 εκατ. ευρώ το 2022.

Η ElvalHalcor μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 142,2 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτά το κόστος από τα αυξημένα επιτόκια αναφοράς.

Οι κινήσεις της διοίκησης της ελληνικής πολυεθνικής συνδυάστηκαν επίσης και με την επιτυχή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, ως αποτέλεσμα και της πτώσης των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές και την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στον κλάδου του αλουμινίου, στο τέλος του 2023.

Ο κλάδος αλουμινίου

Η ElvalHalcor περιόρισε τις απώλειες του κύκλου εργασιών στον κλάδο αλουμινίου στα 1,6 από 1,9 δισ. ευρώ (-15,7%). Οι κραδασμοί από Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και από τη μείωση των τιμών των μετάλλων απορροφήθηκαν σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αυξημένη ευελιξία, τις μακροχρόνιες συνεργασίες, το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων με έμφαση σε αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και χάρη στο ευρύ γεωγραφικό αποτύπωμα.

Έτσι οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 0,6% (-1,6% με την από-ενοποίηση της ΕΤΕΜ)

Ο κλάδος χαλκού

Μικρότερες απώλειες στον κύκλο εργασιών είχε ο κλάδος χαλκού. Το 2023 υποχώρησε στα 1,66 από 1,78 δισ. ευρώ.

Οι πτώση των τιμών των μετάλλων αλλά και οι μειωμένοι όγκοι πωλήσεων ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στα οικονομικά μεγέθη του κλάδου χαλκού.

Χέρι βοηθείας… ήρθε από τη θυγατρική στη Βουλγαρία Sofia Med όπου οι όγκοι πωλήσεων για τα προϊόντα έλασης χαλκού και κράματα ανέβηκαν κατά 1,3% και τα προϊόντα διέλασης χαλκού αυξήθηκαν κατά 2%. Η εταιρεία έχει στρατηγική θέση αλλά και διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο

Οι προοπτικές για το 2024

Η διοίκηση της ElvalHalcor διαβλέπει για το 2024 υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει η πτώση των επιτοκίων αναφοράς.

Μιλά για μία χρονιά γεμάτη αβεβαιότητες εξαιτίας των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αλλά και των προβλημάτων ναυσιπλοίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ElvalHalcor όμως εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς τις επιδόσεις της, ενώ όπως αναφέρει «κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η υψηλή τεχνολογία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, παράγοντες που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία».

Οι τομείς – megatrends

Επίσης η εταιρεία στηρίζει την αισιοδοξία της και στις σημαντικές επενδύσεις που έχει κάνει, «αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δίνει στην ElvalHalcor τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην δυναμική αυτή και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία, παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότερο κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις